Οι πιο κακοπληρωμένοι στη Βρετανία γεννήθηκαν μετά το 1980

Οι πιο κακοπληρωμένοι στη Βρετανία γεννήθηκαν μετά το 1980

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι ειδικοί επί θεμάτων εργασίας και απασχόλησης χαρακτηρίζουν τους νέους που γεννήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 στη Βρετανία αισιόδοξους όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον, νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την παραπάνω άποψη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Resolution Foundation, μόλις ένας στους 25 Βρετανούς που έχουν γεννηθεί στα μέσα του 1980 άλλαξε δουλειά πριν φθάσει στα 30. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους μισούς από εκείνους που γεννήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι μεταξύ 30-35 ετών, γνωστοί και ως «millennials», δεν λαμβάνουν αυξήσεις μισθών παρόμοιες με αυτές που έπαιρναν οι προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, οι εργοδότες δεν ανταμείβουν τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην επιχείρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που ενδεχομένως επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή τους για εύρεση νέας εργασίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό και την ετήσια αύξηση των μισθών, διαφαίνεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων της γενιάς των «millennials» έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Σύμφωνα με την αναλύτρια του Resolution Foundation, Λόρα Γκάρντινερ, «οι νέοι άνθρωποι θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια που τους παρέχει η εκάστοτε εργασία, επιλέγοντας να εργάζονται με τους ίδιους εργοδότες». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, «η επιθυμία της νέας γενιάς να παραμένει στις ίδιες θέσεις εργασίας, ίσως αποβεί δαπανηρή, δεδομένου ότι μόλις το 15% των νέων ηλικίας 25 ετών λαμβάνει τυπική αύξηση μισθού, με τους εργοδότες να μην ανταμείβουν τους εργαζομένους που βρίσκονται στην εταιρεία τους πολλά χρόνια». Τουλάχιστον οι μισοί από τους νέους ηλικίας 30 ετών εργάζονται περισσότερο από πέντε χρόνια στην ίδια εταιρεία. Αντίθετα, μόλις το 43% των νέων της ίδιας ηλικίας, γεννημένοι μία δεκαετία νωρίτερα, δεν άλλαζε συχνά εργασιακό περιβάλλον. Ενας από τους λόγους που οι νέοι στη Βρετανία έχουν μειώσει τις φιλοδοξίες τους τα τελευταία χρόνια οφείλεται στον αντίκτυπο που είχε η οικονομική κρίση στην ψυχολογία τους. Εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί ως προς την αλλαγή εργασίας, καθώς αναζητούν επαγγελματική ασφάλεια. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, επισήμανε πως η επιφυλακτικότητα των νέων αντανακλάται και στις επενδυτικές τους επιλογές. Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «όπως ακριβώς συνέβη με εκείνους που έζησαν την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, έτσι και τώρα οι άνθρωποι είναι πιο επιφυλακτικοί για το μέλλον τους και πιο διστακτικοί να λάβουν μη αναστρέψιμες αποφάσεις».

Εντούτοις, οι νέοι φαίνεται ότι χαμήλωσαν τον πήχυ των προσδοκιών τους πριν από την οικονομική κρίση, αν και το διάστημα μεταξύ 2008 και 2009 η αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον εντάθηκε. Οι οικονομολόγοι όμως δεν γνωρίζουν ακόμη την αιτία για την οποία μειώθηκαν οι φιλοδοξίες των «millennials» όσον αφορά την επαγγελματική τους εξέλιξη. Στοιχεία της εταιρείας Manpower Group καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι επιφυλακτικοί παραμένουν οι νέοι ηλικίας 30 ετών και σε άλλες χώρες εκτός της Βρετανίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των νέων «millennials» θέτει ως βασικό κριτήριο για την εύρεση εργασίας την ασφάλεια που τους παρέχει μια δουλειά – το 92% επιλέγει εργασία με βάση το ύψος του μισθού. Σημειώνεται ότι μόλις τα 2/3 των εργαζομένων εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν την εργασία τους για τα επόμενα χρόνια με τους ίδιους εργοδότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή