«Χρησμοί» για το μέλλον της Ελλάδας

«Χρησμοί» για το μέλλον της Ελλάδας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον της Ελλάδας σε μια δοκιμαζόμενη Ευρώπη, υπό τη σκιά ενός απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου, θα απασχολήσει το δεύτερο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Θα περιλαμβάνει πληθώρα συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ προσωπικοτήτων του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο 40 θεματικών συνεδριάσεων στις οποίες θα αναλυθούν μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες, την εκλογή Τραμπ και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές μεταβολές μέχρι την κρίση ταυτότητας της Ευρώπης και τα διλήμματα που έχει μπροστά της η Γηραιά Ηπειρος, το μέλλον της παγκοσμιοποίησης, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην οικονομική ανάπτυξη και στη διαχείριση του χρέους.

Πρόσωπα κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών για να εξετάσουν τις εθνικές και παγκόσμιες προκλήσεις, να επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα και να δώσουν απαντήσεις σε μια περίοδο έξαρσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού, αλλά και πρωτοφανούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, καθώς με την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου δοκιμάζονται παραδοσιακές συμμαχίες και διαταράσσονται ισορροπίες δεκαετιών.

Το συνέδριο, που συνδυάζει το υψηλό επίπεδο των ομιλητών με την ιστορικότητα του χώρου, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς στο εσωτερικό και ταυτόχρονα σε θεσμό ευρωπαϊκής εμβέλειας. Επιχειρεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών, αλλά και αναζήτησης πειστικών και, κυρίως, εφικτών λύσεων στα πολυσύνθετα προβλήματα της εποχής μας. Αλλωστε, καθώς το Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο της αρχαιότητας, ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για την αναζήτηση απαντήσεων, αν και όχι με τη μορφή… χρησμών.

Θα λάβουν μέρος συνολικά 230 ομιλητές, 85 εκ των οποίων από το εξωτερικό. Μεταξύ όλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτακης, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τρεις πρώην πρωθυπουργοί (Σημίτης, Πικραμμένος, Παπαδήμος), δύο Ευρωπαίοι επίτροποι (Αβραμόπουλος, Στυλιανίδης), και δύο πρώην πρωθυπουργοί, της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο προκάτοχός του, Γιώργος Προβόπουλος, ο επικεφαλής του Εurogroup, Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, ο επικεφαλής του τομέα οικονομικών και στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ, όπως και οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας Π. Θωμόπουλος, του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης και του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης.

Στις θεματικές συζητήσεις θα συμμετάσχουν ακόμη ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Χριστοδουλάκης και Γ. Ζανιάς, ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ακαδημαϊκοί διεθνούς επιπέδου και στελέχη σημαντικών δεξαμενών σκέψης.

Οπως και πέρυσι, το δεύτερο ετήσιο συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξή του την ερχόμενη Πέμπτη. Στο περυσινό πρώτο φόρουμ, ο κ. Παυλόπουλος είχε εστιάσει στην αποτυχία της σύνδεσης λιτότητας και ανάπτυξης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΚΤ για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κρίσης, και είχε μιλήσει για περίοδο διαβρωτικής ύφεσης, κατά την οποία η ζήτηση και η προσφορά εξανεμίζονται, οι ανισότητες διευρύνονται και δημιουργούνται συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης είχε μιλήσει και τότε ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας πως το προσφυγικό και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι τα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας.

Μετά μια επταετία κουραστικών και ζημιογόνων επαναλήψεων, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι και πέρυσι στο προσκήνιο βρισκόταν η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης, της πρώτης τότε, κάτι που έγινε λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ’16. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, εδώ ίσως το Μαντείο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή