Kερδίζει συνεχώς έδαφος η Λεπέν

Kερδίζει συνεχώς έδαφος η Λεπέν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα έπρεπε να συμβεί για να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας; Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και το Brexit, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ως αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, είχε πλησιάσει αρκετά στην εκλογή όταν το 2002 είχε καταφέρει να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, κερδίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συνασπίστηκαν εναντίον του με αποτέλεσμα να ηττηθεί με μεγάλη διαφορά, καταδεικνύει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι σχεδόν αδύνατον να κερδίσει τελικά η Λεπέν.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντίπαλοι της Λεπέν φαίνεται να υποχωρούν. Σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος είχε ανέβει στο 28%, ενώ οι βασικοί αντίπαλοί της, Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκονταν αρκετά πιο πίσω με 20% και 18,5% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούσαν οι σοσιαλιστές Μπενουά Αμόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν με 13% έκαστος. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού αν οι δύο υποψήφιοι συνενώνονταν θα συγκέντρωναν ένα ποσοστό ικανό να πλησιάσει τη Λεπέν. Οι δύο υποψήφιοι ξεκίνησαν διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επικρατέστεροι αντίπαλοι της Λεπέν, όμως, είναι ο Φιγιόν και ο Μακρόν. Ο Φιγιόν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του δυναμικά κερδίζοντας το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του, ωστόσο, το ποσοστό του Φιγιόν υποχώρησε, αφού όπως παραδέχονται και οι υποστηρικτές του, «δεν είναι ελκυστικός, είναι απλά ό,τι καλύτερο έχει απομείνει».

Ο Μακρόν, από την άλλη, είναι εντελώς διαφορετικός. Εχοντας μηδενική εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγει μια εκστρατεία, η οποία δεν τοποθετείται ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κάτι το οποίο τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή. Υπέρ του λειτουργεί επίσης η ανακοίνωση του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού πως δεν θα είναι υποψήφιος και πως θα τον στηρίξει. Ομως και ο Μακρόν έχει υποπέσει σε σοβαρά λάθη, τα οποία έχουν εξοργίσει και δεξιούς και αριστερούς ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λεπέν μοιάζει να μην απειλείται από κανέναν στον πρώτο γύρο, εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να υποπέσει σε σοβαρά λάθη: η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε επίσημη έρευνα εις βάρος της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου της, Κατρίν Γκρισέ, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εικονικές θέσεις εργασίας που κάλυπταν στελέχη του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή