Η Ρώμη διχάζει Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

Η Ρώμη διχάζει Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει στο θέμα της κρατικής διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, διότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνούν για βασικές πτυχές του σχεδίου διάσωσης. Ενδεχόμενη πολύμηνη καθυστέρηση θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη προς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ενώ στην περίπτωση που Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη απορρίψουν το σχέδιο ή ανατρέψουν βασικά στοιχεία του, θα μπορούσε να προκληθεί και πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Κομισιόν, η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί κρατικής βοήθειας και η εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ (SSM), όχι μόνο διαφωνούν επί θεμελιωδών ζητημάτων, όπως το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που χρειάζεται η Monte dei Paschi –η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και το «κούρεμα» που θα υποστούν οι πιστωτές της– αλλά φαίνεται να μη γνωρίζουν ποιες αρμοδιότητες θα έχει κάθε οργανισμός. Πηγή αναφέρει στους F.T. ότι η κατάσταση είναι «σουρεαλιστική». Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θεωρεί ότι πρέπει να περιμένει οι Βρυξέλλες να συμφωνήσουν με τη Ρώμη επί του σχεδίου διάσωσης και αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi και να εγκρίνουν το σχέδιο χορήγησης κρατικής βοήθειας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εποπτική αρχή θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ώστε εν συνεχεία να ολοκληρώσει τους όρους της αναδιάρθρωσης. Παραμονές Χριστουγέννων, η ιταλική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, αφότου η τράπεζα είχε αποτύχει να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά.

Ο SSM είχε απορρίψει στις αρχές Δεκεμβρίου το αίτημα της Monte dei Paschi για χορήγηση χρονικής παράτασης ενός μηνός, για να προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια, ενώ εν συνεχεία είχε αυξήσει το ύψος των νέων κεφαλαίων που έκρινε ότι χρειάζεται η τράπεζα, από τα 5 δισ. ευρώ στα 8,8 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ επιδιώκει να εξασφαλίσει μεγάλο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα και αδιαφορεί για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ιταλοί φορολογούμενοι. Η Κομισιόν είναι περισσότερο ευαίσθητη στο θέμα του κόστους, ενώ πιέζεται από τη Γερμανία για να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η νέα νομοθεσία περί «κουρέματος» των πιστωτών τράπεζας που αναδιαρθρώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή