ΥΓΕΙΑ

Τα φρούτα χαρίζουν μακροζωία

Ελιξήριο της μακροζωίας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αρκεί να καταναλώνουμε περισσότερες από δέκα μερίδες ημερησίως.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αν θέλετε να κατακτήσετε το μυστικό της μακροζωίας αρκεί να φάτε δέκα μερίδες (800 γραμμάρια) φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Οσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ηταν ήδη γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν πολλαπλώς σε μια υγιή ζωή, αλλά η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο «μαγικός» αριθμός για τη μακροζωία είναι η κατανάλωση δέκα μερίδων φρούτων και λαχανικών και όχι πέντε, που έως τώρα θεωρείτο το ιδανικό.

Ως μερίδα θεωρείται μια ποσότητα 80 γραμμαρίων (περίπου όσο μια μικρή μπανάνα ή ένα αχλάδι), συνεπώς μπορεί κανείς να φάει περισσότερες μερίδες κάθε φορά.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ντάγκφιν Ον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στη διεθνή επιθεώρηση επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology» επισήμαναν ότι αν τηρηθεί μαζικά ο κανόνας των δέκα μερίδων από ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε θα αποφεύγονται 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο διεθνώς.

Πρόληψη καρκίνου

Η μελέτη (μετα-ανάλυση 95 δημοσιευμένων μελετών που αφορούσαν συνολικά δύο εκατομμύρια ανθρώπους) δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα δύο έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών κάνει καλό στην υγεία, π.χ. βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Αλλά το περισσότερο είναι ακόμη καλύτερο σε αυτή την περίπτωση, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιακό νόσημα ή καρκίνο.

Τον κίνδυνο καρκίνου μειώνουν ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) και τα κίτρινα ή πορτοκαλιά (π.χ. κίτρινες πιπεριές και καρότα), καθώς και τα κραμβοειδή ή σταυρανθή (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.).

Τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώνουν ιδιαίτερα τα μήλα, τα αχλάδια, το κίτρο, οι σαλάτες, το μαρούλι και τα κραμβοειδή. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 13% και του καρκίνου κατά 4% κατά μέσον όρο, ενώ η κατανάλωση 800 γραμμαρίων μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο για την καρδιά και κατά 13% για καρκίνο.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 15% και 31% αντίστοιχα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση πέντε μερίδων (400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καν αυτή την ποσότητα.

Η νέα έρευνα δεν βρήκε κάποια διαφορά ανάμεσα στα ωμά και στα μαγειρεμένα λαχανικά, όσον αφορά την ωφέλειά τους. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τα χάπια και λοιπά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μεν πολλές από τις ουσίες των φρούτων και λαχανικών, όμως δεν προσφέρουν την ίδια προστασία.

Ερευνα σε φυλακισμένους

Την ίδια στιγμή, πάλι από τον τομέα των επιστημών, αποκαλύπτεται ότι οι άνδρες φυλακισμένοι έχουν υπετριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του στόματος και του λαιμού, καθώς και από καρκίνο του ήπατος, ενώ οι γυναίκες φυλακισμένες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο της μήτρας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 50.000 φυλακισμένους σε χρονικό διάστημα 12 ετών.

Το 2,6% των φυλακισμένων ανδρών και το 2,8% των γυναικών διαγνώσθηκαν με καρκίνο για πρώτη φορά όσο βρίσκονταν στη φυλακή. Οι συνήθεις μορφές ήσαν για τους άνδρες ο καρκίνος των πνευμόνων, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του στόματος-λαιμού, ενώ για τις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού, των πνευμόνων και της μήτρας. Το 1,1% των φυλακισμένων ανδρών και το 0,9% των γυναικών πέθαναν από καρκίνο. Η θνησιμότητα ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερη για τους άνδρες φυλακισμένους και 1,4 μεγαλύτερη για τις γυναίκες φυλακισμένες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ