Το Μαξίμου, ο… ελέφαντας στο δωμάτιο και η Ν.Δ.

Το Μαξίμου, ο… ελέφαντας στο δωμάτιο και η Ν.Δ.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. –αναφερόμενο στα επερχόμενα μέτρα– κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει «τον ελέφαντα στην ντουλάπα». Στην πραγματικότητα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εκτιμούν ότι πρόκειται για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» – ένα ζήτημα που όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο γνωστός ιδιωματισμός δεν αφορά μόνο τα μέτρα στα οποία συνομολογεί η κυβέρνηση υποκρινόμενη ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν, αλλά στην πεποίθηση ότι όσο πολιτικό χρόνο κι αν καταφέρει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να επαναφέρει το ελληνικό τρένο σε ράγες κανονικότητας, ούτε να αναστρέψει την πολιτική φθορά του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Την πεποίθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση θα αποδοκιμαστεί ακόμη κι αν ολοκληρώσει κάποια στιγμή τη συμφωνία, καθώς το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία δεν θα αναστραφεί, έχει εδραιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία με τους δανειστές ή όχι, δεν σκοπεύει ούτε να επιβραδύνει αντιπολιτευτικές στροφές ούτε να κάνει πίσω από το αίτημά του για εκλογές. Ο ίδιος, άλλωστε, θεωρεί ότι οι λόγοι δεν έχουν εκλείψει. Αντιθέτως. Οταν τον περασμένο Μάρτιο διέβη τον Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές, το αίτημα δεν είχε συνδεθεί με την πορεία της αξιολόγησης, αλλά με την εκτίμηση ότι όσο περισσότερο έμενε η σημερινή κυβέρνηση, τόσο περισσότερη ζημιά θα προξενούσε.

Σήμερα θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί. Οπως έλεγε στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «αν είχαν γίνει εκλογές, δεν θα πληρώναμε σήμερα αυτό τον λογαριασμό μέτρων». Το αίτημα, εξάλλου, θύμιζε υψηλόβαθμη πηγή της Ν.Δ., «δεν ήταν ποτέ συνδεδεμένο με την πορεία της αξιολόγησης», εξ ου και δεν αναμένεται να εξαφανιστεί από το προεδρικό λεξιλόγιο. Και, πάντως, αναπροσαρμογές για την ώρα στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. δεν προβλέπονται, πόσο μάλλον εφόσον το τοπίο της συμφωνίας είναι θολό και ο ορίζοντας της ολοκλήρωσής της ακόμα πιο απροσδιόριστος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους και, βέβαια, ούτε να προσφέρει συναίνεση, παρότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να θελήσει να παγιδεύσει την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την ψήφιση των «αντισταθμιστικών μέτρων» (των περίφημων «καλών» μέτρων, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου), τακτική που είχε ακολουθήσει και με το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια, όλ΄αυτά είναι ακόμη πρόωρα.

Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει δημοσιονομικά μέτρα, δεν θα τηρήσει, όμως, την ίδια στάση στα διαρθρωτικά. Σε κάθε περίπτωση, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η πρόβλεψη για ισοδύναμα μέτρα υπήρχε και στα προηγούμενα μνημόνια, κάτι που η κυβέρνηση σκοπίμως αποκρύπτει. Το ζητούμενο, άρα, «δεν ήταν να διασφαλίσει το αυτονόητο, αλλά να μειώσει τους δημοσιονομικούς στόχους», έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ., θυμίζοντας ότι αντί η κυβέρνηση να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα, «αποδέχεται υψηλά πλεονάσματα για μετά το 2018, νομοθετεί από τώρα για να τα πετύχει και λέει ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε κάποια βάρη θα μειωθούν». Η επισήμανση δεν είναι ανεξάρτητη από τον προβληματισμό που προκαλεί το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις και τη διαπραγματευτική της τακτική υπονομεύει και ναρκοθετεί εκ των προτέρων και την επόμενη κυβέρνηση.

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις της Πειραιώς στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, για τα ακριβή συμφωνηθέντα του οποίου επίσημη ενημέρωση υπήρξε μόνο από διαρροή του Μαξίμου και όχι από το ΥΠΟΙΚ –κάτι που η Πειραιώς έσπευσε και δικαίως να υπογραμμίσει δείχνοντας την «αφωνία» του Ευκλείδη Τσακαλώτου– υποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει στη λογική της επίθεσης στην κυβέρνηση τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ανοικτά μέτωπα της καθημερινότητας. Η κυρίαρχη αίσθηση στο νεοδημοκρατικό επιτελείο είναι ότι κυβέρνηση και δανειστές για την ώρα απλά κέρδισαν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή