Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές τον κ. Μητσοτάκη

Τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές τον κ. Μητσοτάκη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα τηλεφωνήματα μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τραπεζών στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναζητούν ενημέρωση για τις εξελίξεις και ραντεβού. «Η διεθνής επενδυτική κοινότητα φαίνεται να εκτιμά πως ενδεχόμενη προσφυγή στις εκλογές μπορεί να είναι μέρος της λύσης για τη χώρα και όχι μέρος του προβλήματος», εξηγεί στην «Κ» fund manager με συμμετοχή σε αυτή την κινητικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη εβδομάδα ο αρχηγός της Ν.Δ. θα συναντηθεί με περισσότερα από είκοσι υψηλόβαθμα στελέχη ξένων οίκων, έπειτα από δικό τους αίτημα και αμερικανικής προέλευσης πρωτοβουλία. Και θα ακολουθήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο και άλλες συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες των αγορών. Αλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο για την Ευρώπη εμβληματικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, που είδε και τον πρωθυπουργό.

Οι επαφές και η επικοινωνία αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο. Εχουν προηγηθεί πολλές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη καθ’ όλο το 2016. Το ρόστερ των ξένων που έχουν συναντήσει τον τελευταίο χρόνο τον κ. Μητσοτάκη είναι μεγάλο: BlackRock, Norges, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Blackstone, Pimco, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR, Apollo, Monarch, Moore Capital, Wellington, TPG, York Capital, Anchorage Capital, Brookfield, Canyon, Carmignac, Centerbridge, Duet, Eaton Vance, Farallon, Fosun, Goldentree, ING Bank, Invesco, King Street, Lancaster, Marathon, Oakhill, Perry Capital και Spinnaker είναι μερικοί μόνον από αυτούς που έχουν συμμετάσχει σε παρουσιάσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες. Πολλοί έχουν υψηλές θέσεις σε τράπεζες εισηγμένες και ελληνικά ομόλογα· άλλοι ενδιαφέρονται να δουν αν θα αναδυθούν ευκαιρίες. Και όλοι ανησυχούν.

Ετσι, από τον Δεκέμβριο, οπότε και η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, έχει κλιμακωθεί έντονα η στροφή της προσοχής των αγορών σε αυτόν που αντιμετωπίζεται de facto ως ο επόμενος διαχειριστής της τύχης της χώρας.

Οι απαντήσεις

Τι κρατούν όλοι αυτοί οι διαχειριστές από τις απαντήσεις που λαμβάνουν στις επαφές τους αυτές; «Αρέσει η ιδέα ενός εθνικού σχεδίου για την οικονομία πέρα από αυτά που επιτάσσουν τα μνημόνια». Ενός σχεδίου με ισχυρή ιδιοκτησία από την κυβέρνηση, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής. Το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες και πιο αποτελεσματικό κράτος είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτο στο ακροατήριο αυτό.

Μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις και πολιτικές ώστε να εκδηλωθεί το «αναπτυξιακό σοκ» που επαγγέλλεται η Ν.Δ. διερωτώνται αρκετοί; «Εάν τα περί προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, περί επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και περί παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας προκειμένου αυτό να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη, που προτάσσει ο επικεφαλής της Ν.Δ., υλοποιηθούν με ταχύτητα, τότε πράγματι μπορεί να ζωντανέψει η οικονομία», αναφέρει στέλεχος ξένου επενδυτικού οίκου.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τελικώς να έχει αποσπάσει την προσοχή αυτού του απαιτητικού κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή