Με Rolling Stones ξεκινά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Με Rolling Stones ξεκινά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερόλυκοι της ροκ ανοίγουν μουσικά την αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ροκάροντας στη Λατινική Αμερική με την ταινία του Πολ Ντάγκντεϊλ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!», αλλά ο νέος διευθυντής του ΦΚΘ Ορέστης Ανδρεαδάκης ξεδίπλωσε ποιητικά τη βεντάλια του προγράμματος, χθες, στο Ολύμπιον. Με στίχους του Τζον Μπέρτζερ εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Βρετανό διανοούμενο, θεωρητικό της τέχνης, συγγραφέα και ζωγράφο, για να επισημάνει το έκτακτο αφιέρωμα και την έκθεση με σχέδια και ζωγραφιές του που θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, δύο μήνες μετά τον θάνατό του. Τιμητικά ήταν τα λόγια του και προς τον ιδρυτή του θεσμού Δημήτρη Εϊπίδη, που κατάφερε, όπως είπε, να κατατάξει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα δέκα καλύτερα του κόσμου.

Στα χνάρια του ιδρυτή της βαδίζει και η 19η διοργάνωση, με μια βασική αλλαγή: καθιέρωση για πρώτη φορά επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος. Δώδεκα ταινίες –τρεις εκ των οποίων ελληνικές– θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης) και το ειδικό βραβείο της επιτροπής (2.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ), με ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν διαφορετικές θεματικές και ποικίλες κινηματογραφικές ματιές μέσα από τις ενότητες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μνήμη, Ιστορία, Περιβάλλον, Μουσική, Ιστορίες απ’ όλο τον Κόσμο (Καλειδοσκόπιο). «Ο ανταγωνισμός με τα μεγάλα φεστιβάλ» ώθησε τη διοίκηση να δώσει διαγωνιστικό χαρακτήρα στο φεστιβάλ. «Τα μεγάλα φεστιβάλ ακολουθούν μια επιθετική πολιτική απέναντι στη Θεσσαλονίκη. Θεσμοθετώντας χρηματικά βραβεία μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε καλύτερες ταινίες και σημαντικότερες πρεμιέρες», εξήγησε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Στις αίθουσες, η δεκαήμερη γιορτή (3-12 Μαρτίου) συμπυκνώνει 213 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, 64 ελληνικές παραγωγές. Δεκαεννέα πρεμιέρες στο διεθνές πρόγραμμα, εκ των οποίων μία παγκόσμια, 14 διεθνείς και τέσσερις ευρωπαϊκές. Περισσότερες από 480 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο φιλοξενεί η «Αγορά», «το δυναμικό τμήμα όπου γεννιέται το σινεμά του αύριο». Διοργανώνεται αφιέρωμα στον ασυμβίβαστο κινηματογραφιστή, ουκρανικής καταγωγής, Ρώσο ντοκιμαντερίστα Βιτάλι Μάνσκι που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Τον κύριο κορμό του προγράμματος συνιστά το «Καλειδοσκόπιο» – μετεξέλιξη των τμημάτων Οψεις του Κόσμου, Μικρές Αφηγήσεις και Πορτρέτα. Αποτελεί ένα απάνθισμα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ της φετινής παραγωγής. Πέντε νέα τμήματα ξεκινούν από φέτος: το «Διεθνές». Το «Food vs. Food» με εννέα ντοκιμαντέρ (3 ελληνικά) και διαγωνισμό που θα αναδείξει το καλύτερο πιάτο. Το «Σινεμά» – ενότητα που φωτίζει προσωπικότητες της έβδομης τέχνης (Χίτσκοκ, Κιαροστάμι). Το «Film Forward» –ενότητα που εγκαινιάστηκε στο φεστιβάλ του Νοεμβρίου– με πρωτοποριακές προτάσεις και 16 πειραματικά ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν, και αφιέρωμα σε δύο πρωτοπόρους της εικόνας, τους Ιταλούς Γέρβαντ Τζανικιάν και Αντζελα Ρίτσι Λούκι σε συνεργασία με την Documenta 14. Carte blance παίρνει τιμητικά ο Δημήτρης Εϊπίδης, που επιλέγει 10 ντοκιμαντέρ, ενώ ένα νέο τμήμα, οι «Μειονότητες», θα δώσει φωνή σε ομάδες που δύσκολα ακούγονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή