Επιβλαβείς και μοιραίες καθυστερήσεις

Επιβλαβείς και μοιραίες καθυστερήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​Αμερικανός πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ συνήθιζε να λέει πως «όταν είναι να αποφασίσεις, το καλύτερο είναι να πράξεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο είναι να πράξεις λάθος. Το χειρότερο όλων είναι να μην κάνεις τίποτε». Δυστυχώς, η κυβέρνηση στο Eurogroup αποφάσισε την τρίτη και χειρότερη για την οικονομία επιλογή. Ετσι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν εκλογές με την ησυχία τους (τουλάχιστον από το ελληνικό ζήτημα) και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χαρεί λίγο ακόμη τα προνόμια της εξουσίας. Και η οικονομία; Σιγά μη νοιαστούν. Εξάλλου, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χαντάκωσαν την ελληνική οικονομία κάνοντας εκείνες τις ηρωικές διαπραγματεύσεις με τα πουκάμισα έξω, που οδήγησαν στους κεφαλαιακούς ελέγχους. Τώρα θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους;

Φυσικά, η αναβολή σημαίνει ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί με διαλυτικές συνέπειες για την οικονομία. Οι επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα θα αναβληθούν. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να στενάζουν από τη βαριά φορολογία και πολλές από αυτές να κλείνουν. Αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκδίδει θριαμβευτικά non paper για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κατάφεραν να μεταθέσουν τις αναγκαίες για την οικονομία μεταρρυθμίσεις για μετά το 2019. «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι τότε;» που είπε και ο εξυπνάκιας της κυβέρνησης.

Πιθανώς, τότε θα ολοκληρωθούν και τα οργανογράμματα των υπουργείων, άλλη μία μεγάλη μεταρρύθμιση που σέρνεται επτά χρόνια τώρα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» (23.2.2016) η σχετική προθεσμία για την υποβολή των νέων οργανογραμμάτων έληξε στις 15 Φεβρουαρίου και μόνο τρία υπουργεία έχουν υποβάλει οργανογράμματα! Η πλειονότητα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δεν έχει αποστείλει στοιχεία, ενώ ελάχιστοι δήμοι έχουν ανταποκριθεί.

Οι καθυστερήσεις μπορεί να βολεύουν για μικροπολιτικούς λόγους την κυβέρνηση, αλλά είναι επιζήμιες για τη χώρα. Οχι μόνο διότι η οικονομία θα λιμνάσει με όλα τα συμπαρομαρτούντα ενός βάλτου, αλλά διότι οι εκλογές στην Ευρώπη θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τα αποτελέσματα θα είναι εις βάρος της Ελλάδος. Δυστυχώς έχει και στον Βορρά λαϊκιστές, που είναι χειρότεροι από τους δικούς μας. Πολλοί θα υποσχεθούν να διαγράψουν με ένα νόμο κι ένα άρθρο κάθε πρόγραμμα βοήθειας προς τους «τεμπέληδες του Νότου», ειδικά τώρα που οι δημοσκοπήσεις τούς ευνοούν – σύμφωνα με γκάλοπ του γερμανικού περιοδικού Stern, το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρεί ότι είναι σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της. Από την άλλη, η αριστερή αντιπρόεδρος του Die Linke στη Γερμανία, Σάρα Βάγκενκνεχτ, προτείνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για οικειοθελή έξοδό της από τη Ζώνη του Ευρώ, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι αριστεροί λαϊκιστές είναι πιο έξυπνοι από τους δεξιούς. Με ένα σμπάρο, το Die Linke μαζεύει τα ψηφαλάκια όσων απεχθάνονται τα προγράμματα βοήθειας στην Ελλάδα και πράττει το «διεθνιστικό» του καθήκον: «Το ερώτημα, εάν η Ελλάδα βλέπει την προοπτική της εντός ενός σκληρού νομίσματος όπως το ευρώ, πρέπει να απαντηθεί από τον ελληνικό λαό», είπε, και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν άκουσε.

Η επτάχρονη ιστορία των μνημονίων έδειξε ότι οι καθυστερήσεις ήταν πάντα επιβλαβείς για τη χώρα. Κάποια στιγμή μπορεί να αποδειχθούν και μοιραίες. Ας ελπίσουμε ότι μαζί με τις άλλες διαψεύσεις των εκτιμήσεων του κ. Τσακαλώτου θα διαψευσθεί και το «καήκαμε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή