500 λέξεις με την Ιωάννα Μπαμπέτα

500 λέξεις με την Ιωάννα Μπαμπέτα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Εχει εκδώσει 16 βιβλία για παιδιά, κάποια από τα οποία έχουν βραβευτεί. Διδάσκει δημιουργική γραφή, παρουσιάζει παιδικά βιβλία σε διάφορα sites και οργανώνει δράσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τώρα διαβάζω το «Confiteor», του Jaume Cabré, εκδ. Πόλις, ενώ θα ακολουθήσει το «Εμβατήριο του Ραντέτσκυ», του Joseph Roth, εκδ. Αγρα.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Τζέιν Εϊρ χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί είναι γυναίκα διαφορετική, έξυπνη, δυναμική και ανεξάρτητη.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Ρενέ Γκοσινί. Ο δημιουργός του Αστερίξ και του Μικρού Νικόλα θα ήταν ιδανική παρέα. Εκτιμώ το χιούμορ στους ανθρώπους.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Οταν διάβασα το «Αγαπητέ Θεέ», του Ερίκ Εμάνουελ Σμιτ, θύμωσα. Οχι με το βιβλίο. Είναι αριστούργημα! Ομως οι λέξεις θάνατος και παιδί δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στην ίδια πρόταση. Αυτή η αδικία της ζωής ήταν που με θύμωσε.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

«Ομορφη πορτοκαλιά μου», του Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος, εκδ. Μεταίχμιο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Δεν έχω διαβάσει τον «Δον Κιχώτη». Κι είναι κρίμα γιατί θα μπορούσα να ταυτιστώ με αυτόν τον ονειροπόλο και τρελό ήρωα.

Παιδικό βιβλίο: πόσο έχει αλλάξει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά περισσότερο την ποσότητα κι όχι την ποιότητα ή τη θεματολογία. Κυκλοφορούν περισσότερα βιβλία αλλά διακρίνω ακόμα μια ατολμία σε συγγραφείς και εκδότες.

Ο «Ιάσονας» πραγματεύεται τη γνωστή εκστρατεία της μυθολογίας προσαρμοσμένη για παιδιά; Πόσο παιδί πρέπει να γίνει για να το πετύχει ένας συγγραφέας;

Ο Ιάσονας είναι ένας αγαπημένος μου μυθολογικός ήρωας. Οι άθλοι του και η Αργοναυτική εκστρατεία περιγράφονται με απλό –όχι απλοϊκό– τρόπο και συνοδεύονται από όμορφες εικόνες. Ο συγγραφέας είναι ένας ενήλικας που γράφει για παιδιά. Εχει υπάρξει όμως κι εκείνος παιδί. Για να καταφέρει να πλησιάσει τους μικρούς αναγνώστες θα πρέπει να επιστρέψει πίσω. Στην εποχή εκείνη όπου όλα ήταν πιθανά και μπορούσε να καταφέρει τα πάντα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αφουγκράζεται και να παρατηρεί πώς είναι και τα παιδιά της σημερινής εποχής.

Εχετε Facebook, Twitter κτλ.; Εάν ναι, εμποδίζουν ή εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;

Εχω λογαριασμό στο Facebook. Με βοηθά πολύ. Ενημερώνομαι για εκδηλώσεις και βιβλία. Την ώρα που γράφω ή διαβάζω, όμως, το κλείνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή