Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Παράπλευρες απώλειες

Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής

και του Εμφυλίου

εκδ. Καπόν, σελ. 144

Αχ οι παράπλευρες απώλειες… εκείνες που κανείς δεν επιδίωξε, και που κανείς δεν φρόντισε να μη συμβούν… και που πονούν αφάνταστα όσους πλήττουν. Μικρό κοριτσάκι η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Καραβία χάνει τη μητέρα και τη γιαγιά της από όλμο που πέφτει τυχαία κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στο οικογενειακό σπίτι της Καλλιθέας. Και η ζωή συνεχίζεται σε μια πρωτεύουσα που τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια διατηρεί ακόμη τη μεσοπολεμική μαγεία της, μέσα ωστόσο σε ένα κενό που αθέλητα το υποβάλλει η θερμή αγκαλιά της οικογένειας που με αμέριστη αγάπη περιβάλλει το κοριτσάκι.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΣΑΡΗΣ

Τα έργα του Φθινοπώρου,

Ζωγραφική 2008-2016

εκδ. Αρμός, σελ. 106

Τιμητικός τόμος στο ζωγραφικό έργο του γνωστού συγγραφέα, ποιητή, ζωγράφου και μεταφραστή. Παρουσιάζονται έργα του της περιόδου 2008-2016. Με υποστηρικτικά κείμενα τις κριτικές που γράφτηκαν για τη ζωγραφική του από γνωστούς τεχνοκριτικούς, σχολιάζονται και αναλύονται τα Εργα του Φθινοπώρου από την ιστορικό της Τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου-Κουντουρά. Δημοσιεύεται επίσης συνέντευξη του ζωγράφου στην εφημερίδα «Μακεδονία». Αξίζει να τονιστεί ότι στο επίκεντρο της θεματικής του ζωγράφου βρίσκονται ο ύπνος, τα όνειρα, ο θάνατος και η φθορά. Τα χρώματα του φθινοπώρου τονίζουν το αναπόφευκτο τέλος.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

ΡΑΝΤΜΙΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ

Ο άγνωρος δεσμός.

Για τη μεταβίβαση στην ψυχανάλυση

μτφρ., σημειώσεις: Ελισάβετ Κούκη

εισαγωγή-διάλογος με τη συγγραφέα:

Αννα Αγγελοπούλου

εκδ. Κουκκίδα, σελ. 162

Η Ραντμίλα Ζυγούρη έζησε πενήντα χρόνια στο Παρίσι, γεννήθηκε στο Βελιγράδι, πέρασε τα πρώτα της χρόνια στην Αργεντινή ενώ είναι Ελληνίδα, και ανήκει σήμερα στους σημαντικούς ψυχαναλυτές στην ιστορία του σύγχρονου γαλλικού ψυχαναλυτικού κινήματος. Πέρα από όλες τις ιδιότητές της, η ελληνική ταυτότητα την καθόρισε στη σκέψη και στο πνεύμα. Τα κείμενα πραγματεύονται τη μεταβίβαση στην ψυχανάλυση κατά κύριο λόγο, αλά και τα πρωταρχικά συναισθήματα που συνυφαίνουν τις ορμές ζωής, τον έρωτα και την αγάπη.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

TRACEY CORDEROY & TIM WARNES

Τώρα!

μτφρ.: Φίλιππος Μανδηλαράς

εκδ. Ικαρος, σελ. 32

Η γραφή της Tracey Corderoy είναι απέριττη και παιχνιδιάρικη. Οι εικόνες του Tim Warnes είναι απλές και όμορφες. Οι δύο δημιουργοί καταφέρνουν ένα ολιγοσέλιδο εικονογραφημένο βιβλίο που με ένα υπέροχο παράδειγμα εξηγεί στις μικρές ηλικίες την αξία της υπομονής. Ο μικρός ήρωας του βιβλίου είναι ανυπόμονος. Απαιτεί όλα να γίνουν τώρα! Φωνάζει «τώρα!» στον πατέρα του να του διαβάσει ένα παραμύθι, ενώ αυτός είναι απασχολημένος. Φωνάζει «τώρα!» να ανέβει στο τραμπολίνο τη στιγμή που υπάρχει ουρά και προηγούνται άλλα παιδιά. Θα αναγκαστεί όμως να μάθει να διαχειρίζεται την ανυπομονησία του, γιατί το ταξίδι που είναι να πάει με τους γονείς του αργεί.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Λαϊκισμός στην ιστορία,

στην τέχνη, στην πολιτική

εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού

σελ. 260

Κρίσιμες παρεμβάσεις πάνω σε ένα από τα πιο επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα: Μεταξύ άλλων, ο Ν. Δεμερτζής τοποθετείται πάνω στις θυμικές διαστάσεις του λαϊκισμού, ο Γ. Σταυρακάκης πάνω στις έννοιες λαός, λαϊκισμός και αντιλαϊκισμός στον ακαδημαϊκό λόγο και η Αν. Ηλιαδέλη πάνω στη συνωμοσιολογική σκέψη και τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Ο Β. Βαμβακάς γράφει για τον συστημικό εθνικολαϊκισμό των ελληνικών ΜΜΕ, ο Κ. Καραβίδας για τις εκδοχές του «λαϊκού» στην κουλτούρα της μεταπολίτευσης, ο Δημ. Κούρτοβικ για τον λαϊκισμό ως «δημιουργική ασάφεια» και ο Β. Χατζηβασιλείου για πέντε λαϊκιστικούς μύθους γύρω από την ελληνική λογοτεχνική κριτική.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή