Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt και τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca A. Fong είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ από την πλευρά των Αμερικανών διπλωματών παρουσιάστηκαν στον κ. Τζιτζικώστα τα προγράμματα που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές αυτές προσπάθειες, μεταξύ των οποίων και η αυριανή πρωτοβουλία των ΗΠΑ με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα τουρισμού, πολιτισμού, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, έρευνας, νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Πρέσβη και την Πρόξενο για το έργο της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και για την πορεία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που είναι πρώτο σε δείκτες υλοποίησης πανελλαδικά, ενώ είναι και ένα από τα πρώτα πέντε προγράμματα στην Ευρώπη, στα οποία απορροφήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, εξήγησε στον Πρέσβη τη σημασία της υψηλής απορροφητικότητας που πέτυχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 (πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά) μέσω του οποίου υλοποιήθηκαν περισσότερα από 520 έργα και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της και τις επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά σε έργα υποδομής, αστικής ανάπτυξης, τουρισμού και πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι η Κεντρική Μακεδονία μπορεί τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς όπου οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον και πρωτοπόρες επιχειρήσεις, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου η περιοχή να είναι η πρώτη που θα βγει από την κρίση.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους κ.κ. Pyatt και Fong για την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ζήτημα που είχε απασχολήσει και την πρώτη συνάντησή τους τον προηγούμενο Οκτώβριο, σημειώνοντας την ταυτόχρονη έναρξη της επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, που αποτελεί κεντρική δέσμευση της διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία πλέον γίνεται πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή