Μέρκελ: Οφείλουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

Μέρκελ: Οφείλουμε να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι κανόνες του NATO, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι υποχρεώσεις πρέπει να υλοποιούνται. Άλλοι θα έχουν αυτή την απαίτηση από εμάς και πιστεύω πως έχουν δίκιο στο ότι και η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας στην πόλη Στράλσουντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του NATO, το 2016 η Γερμανία δαπάνησε μόλις του 1,19% του ΑΕΠ της στην Άμυνα. Οι μοναδικές από τις 28 χώρες-μέλη της Συμμαχίας που υπολογίζεται ότι πέτυχαν το στόχο του 2% ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν δεχτεί πιέσεις από τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία όμως και από την πλευρά της έχει στείλει συγκεχυμένα μηνύματα για τη δέσμευσή τους στο NATO.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Συμμαχία παρωχημένη, ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ θα «μετριάσουν» τη συμμετοχή τους εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει καλέσει σε πολύ λιγότερο αυστηρό ύφος την Ευρώπη να αυξήσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή