«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά με τρόπο απαράδεκτο» – Ευθύνες από Ακιντζί στην κυπριακή πλευρά για καθυστερήσεις

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά με τρόπο απαράδεκτο» – Ευθύνες από Ακιντζί στην κυπριακή πλευρά για καθυστερήσεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει καμία σχέση το δημοψήφισμα στην Τουρκία με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για να μεταβεί στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

Μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες των τελευταίων 22 μηνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά «κατά τρόπο απαράδεκτο», ανέφερε ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο μέσα στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

Οι Τουρκοκύπριοι συνέχισαν μέχρι τώρα να διαπραγματεύονται με καλή θέληση και υπομονή και δεν ήταν η τ/κ πλευρά αυτή που κατέστρεψε τις διαπραγματεύσεις και έφυγε από το τραπέζι, είπε.

Ευχήθηκε παράλληλα να ληφθούν μέτρα για διόρθωση της κατάστασης όταν επιστρέψει από το Πακιστάν.

«Θα δουν κατά πόσο μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ή όχι αν κάνουν βήματα. Δεν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες και αυτοί δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις δικαιολογίες τους με το να κατηγορούν την τουρκική πλευρά ότι αναζητά δικαιολογίες» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επανέναρξη θα καθυστερήσει αν η ε/κ πλευρά δεν διορθώσει το λάθος της και σε αυτή την περίπτωση θα χαθεί και το 2017.

Όπως είπε, η τ/κ πλευρά δεν αναμένει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει μόνη της βήματα. Και η ε/κ πλευρά πρέπει να κινηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνδράμουν.

Η ε/κ πλευρά πρέπει να δει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταστούν δυσκολότερες την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου, συνέχισε και είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο.

Οι Τ/κ έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία και είναι φυσικό αυτές να συνεχιστούν, είπε, πρόσθεσε όμως ότι ενώ στην τ/κ πλευρά υπάρχει μια «διαδικασία πειθούς» με την Άγκυρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έτρεξε» στην Αθήνα – κατά την έκφρασή του – πριν δοθεί ημερομηνία για την πενταμερή στο Μον Πελεράν.

Δεν θέλουμε η διαδικασία να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια, αλλά κάθε πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει τη στάση της και να διορθώσει τα λάθη της, κάτι που σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αποτελεί αρετή.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε εξάλλου πως η Τουρκία δεν έχει απαιτήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις. Έκανε λόγο για προσπάθειες που έχουν στόχο να εμφανιστεί η τ/κ πλευρά ως αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μεταβεί στο Πακιστάν, ενώ όπως είπε, η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη.

Αν και, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει κανέναν για τις επισκέψεις του, ωστόσο κατά τον προγραμματισμό των συναντήσεων των ηγετών ενημερώθηκαν τόσο η ε/κ πλευρά, όσο και ο ΟΗΕ για τη μετάβασή του στο Ισλαμαμπάντ.

Είπε επίσης ότι παρακολουθεί μετά λύπης τη διαδικασία μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και παρατήρησε ότι δεν γίνονται προσπάθειες ακύρωσης της απόφασης, παρά μόνο υποτιμάται η αντίδραση της τ/κ πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η λύση είναι σημαντική για την τουρκική και την τ/κ πλευρά ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι αν και απευθύνονται στον Τ/κ ηγέτη, εντούτοις γίνονται για να ικανοποιήσουν την Εκκλησία και τους «απορριπτικούς».

Είπε ότι κάθε μέρα που περνά η εξεύρεση λύσης καθίσταται όλο και πιο δύσκολη ενώ παρά τις εποικοδομητικές, όπως είπε, προσπάθειες της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μια διάθεση υποτίμησής της.

Υπενθύμισε τέλος ότι το ψευδοκράτος συμμετέχει στο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας με το καθεστώς παρατηρητή, υπό την ονομασία «τουρκικό κράτος της Κύπρου», ενώ στο Πακιστάν μεταβαίνουν επίσης ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Σουνάτ Ατούν. Ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφει στα κατεχόμενα στις 3 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή