Στον πλανήτη της Ευγενίας Νιάρχου

Στον πλανήτη της Ευγενίας Νιάρχου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευγενία Νιάρχου «ζει» στον δικό της πλανήτη. Είναι ένα μέρος όπου συνυπάρχουν εκατοντάδες χρυσά αστέρια, πασπαλισμένα με λευκά διαμάντια, ροζ και πορτοκαλί ζαφείρια, κεραυνοί από λαμπερό μαύρο ρόδιο και ερπετά από ημιπολύτιμους γρανάτες.

Ονομάζεται Venyx –γλωσσολογικό κράμα του πλανήτη Venus, ελληνιστί Αφροδίτη, και του ημιπολύτιμου όνυχα (onyx)– και είναι το δημιουργικό της σπίτι από το 2013.

Διεθνές brand κοσμημάτων με ρετρό-φουτουριστική σχεδιαστική διάθεση, η Venyx παράγεται στην Ιταλία και πωλείται σε επιλεγμένα καταστήματα στο Τόκιο, στη Μόσχα, στη Βηρυτό και στo Μαϊάμι, μεταξύ άλλων, αλλά και στο διαδικτυακό Net-A-Porter.

«Εμπνέομαι από τη ζωή στο Διάστημα», λέει η Νιάρχου στη βρετανική εφημερίδα Evening Standard, ποζάροντας δίπλα σ’ ένα κορνιζαρισμένο πόστερ που αναγγέλλει ότι «The Aliens Are Coming» στο showroom της εταιρείας, στον κομψό πεζόδρομο South Molton Street στο Λονδίνο. «Λατρεύω τα κόμικς του ’50 και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που αναμειγνύονται με την κουλτούρα της ιδιορρυθμίας».

Στη γλώσσα του διεθνούς τζετ σετ, η 30χρονη δημιουργός ανήκει στην κατηγορία των It Girls. Κόρη του πρωτότοκου γιου του Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππου, και της Βικτόρια Κριστίνα Νιάρχος, η Ευγενία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1986 και μεγάλωσε στο Παρίσι. Εχει τρία αδέλφια, τον μεγαλύτερο Σταύρο και τους μικρότερους Θεοδωράκη, γνωστό ως Τεό, και Ηλέκτρα. 

Κληρονόμησε το όνομά της από τη γιαγιά της, Ευγενία Λιβανού, τρίτη σύζυγο του Σταύρου Νιάρχου και μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία βρέθηκε νεκρή στο οικογενειακό νησί, τη Σπετσοπούλα, το 1970. Η αδερφή της, Τίνα, πρώτη σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση, παντρεύτηκε τον Νιάρχο σε τρίτο γάμο. Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος κατά τη λίστα Forbes ήταν ο πιο πλούσιος Ελληνας και νούμερο 688 πλουσιότερος του κόσμου (με περιουσία που αγγίζει τα 2,5 δισ. δολάρια) το 2016, είναι συν-πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι επίσης ο κληρονόμος και συνεχιστής της ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, που περιλαμβάνει σήμερα έργα των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Γουόρχολ και Μπασκιά, μεταξύ πολλών άλλων.

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό μετα-μποέμ της στυλ χάρισε πέρυσι στην 30χρονη Νιάρχου μια θέση στη λίστα με τους πιο καλοντυμένους του (λαμπερού) κόσμου, που εκδίδει τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό Vanity Fair. Απαντώντας σε ερωτήσεις του περιοδικού, η Νιάρχου αναφέρει τους Τζιανμπατίστα Βάλι, Αζεντίν Αλάια, Βαλεντίνο, Μπάρμπαρα Καζασόλα και Ιζα Αρφεν ως τους αγαπημένους της σχεδιαστές και αποκαλύπτει ότι το αγαπημένο της ενδυματολογικό απόκτημα του περασμένου έτους ήταν ένα ανοιχτό μπλε βελούδινο vintage φόρεμα Saint Laurent. Οσο για τα πρότυπά της σε θέματα στυλ, η Νιάρχου μιλάει για την Κλεοπάτρα αλλά και για την προγιαγιά της, τη Μεξικάνα fashion icon Γκλόρια Γκίνες.

Η σχεδιάστρια κρατάει επαφή με την Ελλάδα με τον δικό της τρόπο. Σε μια «περήφανη» στιγμή τον περασμένο Νοέμβριο, π.χ., ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Η ίδια επισκέπτεται τη χώρα συχνά και το 2015 εγκαινίασε ένα κατάστημα Venyx στο ξενοδοχείο Belvedere της Μυκόνου. Ως μέλος της ομάδας Hellenic Wave, μιας συλλογικής προσπάθειας εξωστρέφειας Ελλήνων δημιουργών κοσμημάτων, έχει πάρει μέρος στη μεγάλη έκθεση υψηλής κοσμηματοποιίας και ρολογιών στη Βασιλεία της Ελβετίας, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με το διεθνές ελληνικό brand Zeus+Dione για τη συλλογή «Athena», με έμβλημα το φύλλo και την ελιά, που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Στην Αθήνα

Οταν δεν αναζητά «ψαγμένες» πρώτες ύλες ανά τον κόσμο, η Νιάρχου ταξιδεύει παρουσιάζοντας τις συλλογές της σε «trunk shows», μικρές παρουσιάσεις όπου οι καλεσμένοι έρχονται σε προσωπική επαφή μαζί της. Μια τέτοια εκδήλωση έγινε και στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνεργασία με την πρωτοπόρο Ελληνίδα δημιουργό κοσμημάτων Ιλεάνα Μακρή, η οποία φιλοξενεί κομμάτια της Venyx στο κατάστημα κοσμημάτων της στο Κολωνάκι.

Η πρώτη επαγγελματική εμπειρία της σχεδιάστριας στον χώρο του κοσμήματος ήταν στον οίκο Repossi, επίσημο προμηθευτή κοσμημάτων της πριγκιπικής οικογένειας Γκριμάλντι του Μονακό, όπου δούλεψε σε δύο συλλογές με τη φίλη της Γκάια Ρεπόσι, δισεγγονή του ιδρυτή του οίκου, Αλμπέρτο Ρεπόσι. Ακολούθησε μια συνεργασία δύο σεζόν σε φο μπιζού για τον οίκο Loris Azzaro, πριν η Νιάρχου αποφασίσει να επεκτείνει τις γνώσεις της στο Γεμολογικό Ινστιτούτο Αμερικής στο Λονδίνο. Στη συνέχεια εργάστηκε στο τμήμα υψηλής κοσμηματοποιίας του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. 

Τον περασμένο μήνα, μαζί με την πολύ καλή της φίλη και έτερο it girl Μπιάνκα Μπραντολίνι, η Νιάρχου παρουσίασε στην Place Vendome στο Παρίσι μια συλλογή κοσμημάτων αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Loris Azzaro, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής. 

Στο μεταξύ, πίσω στον πλανήτη Venyx, η πρώτη συλλογή, Reptilia, εστιάζει στην ομορφιά του δέρματος των φιδιών και των αλιγατόρων, ενώ η δεύτερη, γνωστή ως Theiya, εξερευνά το φως. Η πιο πρόσφατη, η Oseanyx, συνδέει το Διάστημα με τα έγκατα του ωκεανού μέσα από φωσφορίζον σμάλτο.   

«Το όνομα ακούγεται μυστήριο και δημιουργεί περιέργεια», σημειώνει η Νιάρχου για τη Venyx στην ιστοσελίδα της. «Παρέχει το πλαίσιο στις ιστορίες που μπορώ να πω μέσα από τα κοσμήματα και την ίδια στιγμή μού δίνει ελευθερία. Πολλά μπορούν να συμβούν σ’ έναν κόσμο, είναι τόσο πολλά τα πράγματα που μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να παρατηρήσει σ’ έναν πλανήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή