H Aθήνα απο μέσα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχοντας ήδη εργαστεί 13 χρόνια εδώ, γνώριζα ακριβώς τι ήθελα να προτείνω: ένα αθηναϊκό loft με πολλαπλές χρήσεις». Ο Αλέξης Μπολώτας με ξεναγεί στο ApArt, τη νέα αθηναϊκή άφιξη στην καρδιά της Αθήνας. Σε ένα κτίριο γραφείων του ’70, στην οδό Πραξιτέλους 15-19, το ApArt, στον τέταρτο όροφο, είναι ένας χώρος που αιφνιδιάζει. Τίποτε δεν προϊδεάζει γι’ αυτό που θα συναντήσεις.

Από τα παράθυρα, μια γυάλινη ζωφόρο πολλών μέτρων, το φως διαχέεται στο εσωτερικό και από μέσα βλέπει κανείς την οδό Παπαρρηγοπούλου και την πλατεία Κλαυθμώνος έως τη Σταδίου και τον Λυκαβηττό. Νιώθεις ότι είσαι σε μια κρυμμένη κόγχη της Αθήνας. «Στόχος μου είναι ο φιλοξενούμενος του ApArt να γίνει και να λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή ως οικοδεσπότης», μου λέει ο Αλέξης Μπολώτας, που με την εμπειρία του ως έμπορος κοσμημάτων γνωρίζει τις ανάγκες της πόλης και των επισκεπτών της. Αλλά το σπουδαίο είναι ότι το ApArt δεν είναι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά για τον καθένα που θέλει έναν ξεχωριστό χώρο για διαμονή, οργάνωση παρουσίασης, δείπνου με την κατάλληλη υποδομή και υποστήριξη.

Ηδη από το 2003 ο Αλέξης Μπολώτας είχε ενώσει δύο «απρόσωπες αίθουσες που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε ως αποθήκες ρούχων» και τις είχε μετατρέψει «σε ένα ενιαίο γραφείο με showroom για τον δειγματισμό κοσμημάτων». Σήμερα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης είναι ένας state of the art χώρος, ζυγισμένος ανάμεσα στην πολυτέλεια και τη χρηστικότητα, γεμάτος έργα τέχνης, με μίνιμαλ αισθητική εκεί όπου χρειάζεται, με υβριδικό εκλεκτισμό εκεί όπου επίσης χρειάζεται. Και όλα αυτά σε ένα μείγμα που ανοίγει το μυαλό και ενεργοποιεί τις αισθήσεις.

«Το πρώτο έπιπλο που απέκτησα ήταν και το πιο καθοριστικό», λέει ο Αλέξης Μπολώτας. «Ενας δρύινος πάγκος από το καπνοπωλείο της οδού Λυκούργου, χρονολογημένος με ακρίβεια το 1903, οδήγησε τον αρχιτέκτονα Επαμεινώνδα Δασκαλάκη στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και συνολικά του γραφείου. Ξανά μαζί με τον Επαμεινώνδα, δεκατρία χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2016, επιμεληθήκαμε την ανακατασκευή του χώρου και τη μετατροπή του στο ApArt. Η διακόσμηση του χώρου ολοκληρώθηκε με αγαπημένα vintage και design έπιπλα και με έργα τέχνης από την οικογενειακή μας συλλογή με τη συνδρομή της συζύγου μου και ιστορικού τέχνης Ιριδας Κρητικού».

Το ApArt έχει μια σοφία. Δεν επιβάλλεται. Λειτουργεί καθησυχαστικά με την πρώτης τάξεως αισθητική και λειτουργικότητά του και κάνει τον φιλοξενούμενο εν τη πράξει οικοδεσπότη. Ο χώρος έχει την ευλυγισία να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κάθε χρήσης. Ο διακριτικός χώρος ύπνου μπορεί να μετατραπεί σε ενιαίο χώρο υποδοχής, το μεγάλο λουτρό είναι αθέατο, οι χώροι υποστήριξης διακριτικά τοποθετημένοι, έτσι ώστε να πρυτανεύουν η λειτουργία και η άνεση.

«Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του», λέει ο Αλέξης Μπολώτας, «το ApArt έχει ήδη φιλοξενήσει εταιρικές εκδηλώσεις, ομιλίες, προσωπικές συναθροίσεις, δείπνα και γεύματα, παρουσιάσεις προϊόντων, workshops ομάδων, δειγματισμούς και, φυσικά, επαγγελματίες που επιθυμούν να συνδυάσουν τη διαμονή τους με την εργασία τους στον ίδιο χώρο, αλλά και ιδιώτες που το επιλέγουν ως ένα ξεχωριστό περιβάλλον διαμονής που συνδυάζει την ανεξαρτησία μιας κατοικίας με τα πλεονεκτήματα μιας πολυτελούς σουίτας με πλήρεις παροχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή