«Καμπανάκι» ΕΕΤ για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης

«Καμπανάκι» ΕΕΤ για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτριος Λιάκος.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας» προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση, τράπεζες και φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας».

Απο πλευράς τραπεζών στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος και η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τραπεζών  η ΕΕΤ είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της σημερινής εποικοδομητικής συνάντησης, να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σταθεροποιήθηκε το 2016, σημειώνοντας σαφή στοιχεία βελτίωσης, καθώς οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία, ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, και βελτιώθηκε η ρευστότητά τους.

«Ωστόσο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ «το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα, που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Ταυτόχρονα το οικονομικό κλίμα, η ζήτηση για δάνεια και η εμπιστοσύνη των πελατών δείχνει να επηρεάζονται αρνητικά. Τα παραπάνω, είναι ωστόσο ακόμη αντιστρέψιμα και η αποκατάσταση θετικών προοπτικών εφικτή. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων, θα πρέπει  να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσουν την οικονομία σε στασιμότητα».

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, και μπορεί με κοινές προσπάθειες Πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και Τραπεζών, να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, που προϋποθέτει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων,  την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, διαμόρφωση ελκυστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή