Το Βερολίνο θα διευκολύνει ένταξη στο QE

Το Βερολίνο θα διευκολύνει ένταξη στο QE

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει προηγουμένως στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου, φέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει στο πακέτο των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ και διαπραγματεύεται από χθες με τους θεσμούς στο Χίλτον.

Τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έχουν καταστήσει σαφές το προηγούμενο διάστημα ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE προϋποθέτει αφενός ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτά, δηλαδή, στα οποία αντιδρά μέχρι στιγμής κυρίως ο Βόλφ. Σόιμπλε.

Τη θέση αυτή φέρεται να επανέλαβε ο κ. Ντράγκι και στη Γερμανίδα καγκελάριο, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο ίδιος και η ΕΚΤ δεν έχουν περιθώρια να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Αλλά η κ. Μέρκελ είναι προφανώς αποφασισμένη να απομακρύνει το ελληνικό πρόβλημα από τον προεκλογικό ορίζοντα της Γερμανίας και να προσφέρει τη συγκεκριμενοποίηση του χρέους, που ζητεί η Φρανκφούρτη, αλλά και το ΔΝΤ.

Αλλωστε, στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, πριν από μία εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handlsblatt, την επομένη της συνάντησης, η κ. Μέρκελ συμφώνησε με την κ. Λαγκάρντ να ικανοποιήσει την απαίτηση του Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σύντομα, χωρίς βεβαίως να ξεκινήσει και η εφαρμογή τους, η οποία τοποθετείται μετά το πέρας του ελληνικού προγράμματος, στα μέσα του 2018.

Ο σχεδιασμός της κ. Μέρκελ προβλέπει μετά τη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να δοθεί το «καρότο» της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα επιτρέψει τόσο την ένταξη στο QE όσο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φτάνει το πολύ έως τον Ιούνιο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες στη Βουλή, μίλησε για στόχο μιας «προσωρινής» συμφωνίας, έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, η οποία δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν συμφωνηθεί όλο το πακέτο, μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή