Ν.Δ.: Η λιτότητα παρατείνεται λόγω Τσίπρα

Ν.Δ.: Η λιτότητα παρατείνεται λόγω Τσίπρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ δεν είναι αργά για την παραδοχή ότι έρχονται νέα μέτρα, ούτε για την ομολογία ότι η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Είναι τα βασικά σημεία που κρατάει η Πειραιώς από τη χθεσινή, πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Ευκλ. Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μαζί με την κρίσιμη επισήμανση ότι η παρέμβαση του εξαφανισθέντος μέχρι πρότινος ΥΠΟΙΚ «αδειάζει» το Μαξίμου και τους πανηγυρισμούς του. Η λιτότητα δεν τελειώνει, αλλά παρατείνεται, σύμφωνα με τη Ν.Δ., που υπενθυμίζει ότι η ευθύνη για τις εξελίξεις βαρύνει τον Αλέξη Τσίπρα.

Για όλα φταίει ο Αλέξης Τσίπρας… Για την Πειραιώς τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου απλώς επιβεβαιώνουν το ονοματεπώνυμο των ευθυνών. Η Ν.Δ., που έκανε σημαία της προ ημερών την εξαφάνιση του υπουργού Οικονομικών, χρησιμοποίησε την εμφάνισή του στη Βουλή για να επιβεβαιώσει όσα υποστηρίζει ήδη από την περασμένη Δευτέρα, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup: ότι δηλαδή η όποια συμφωνία παραπέμπεται στο μέλλον και ότι η κυβέρνηση συνομολογεί στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018, όπερ σημαίνει επιπλέον μέτρα και περισσότερη λιτότητα. Κύκλοι της Ν.Δ. ερμήνευαν τις χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Τσακαλώτου, που θύμισαν βαρουφακικές εποχές «δημιουργικής ασάφειας», ως επιβεβαίωση της διάστασης ανάμεσα στην οδό Νίκης και την Ηρώδου Αττικού. Προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων τους θύμιζαν ότι ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι «δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση».

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι, όπως και να «φτιασιδώσει» η κυβέρνηση τα επερχόμενα μέτρα, αυτά θα περιλαμβάνουν περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, αποτέλεσμα των υποχωρήσεων, των διαπραγματευτικών ηττών και των ψεμάτων που φέρουν τη σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου. Σχετικές αιχμές άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ –με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βλαστάρη– τονίζοντας ότι όσο κι αν «φτιασιδώνει» η κυβέρνηση τα μέτρα εφευρίσκοντας άλλες λέξεις, στο τέλος «είναι η αλήθεια αυτή που υπερισχύει». Επιφυλακτικός για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που έθεσε ο πρωθυπουργός –εκτίμησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου– εμφανίστηκε και ο Αδ. Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε (στον Real Fm) για «προσγείωση στην πραγματικότητα», καθώς η αξιολόγηση έχει πολλές ανοικτές παραμέτρους. Αυτή είναι η επίσημη γραμμή της Πειραιώς ήδη από την επομένη του Eurogroup, καθώς, παρά την εκτίμηση ότι ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται, ταυτόχρονα είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη μακριά.

Πάντως, μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωκομματικό πεδίο έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την καρατόμηση του Γ. Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγρ. Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι η έντονη δυσφορία του προέδρου της Ν.Δ. προς τον βουλευτή Κοζάνης εκδηλώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Κασαπίδης ήταν ο ιθύνων νους της συλλογής υπογραφών για την ερώτηση για το «Τάμα του Εθνους», παρά την εντολή από τον γραμματέα της Κ.Ο. να «κοπεί» η ερώτηση. Ο κ. Κασαπίδης, όμως, σήκωσε δική του παντιέρα και για το ζήτημα της φέτας –με αφορμή τη συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά (CETA) και την υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ.– διαμηνύοντας την αντίθεσή του στην κεντρική γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή