Διαπραγμάτευση – εξπρές επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

Διαπραγμάτευση – εξπρές επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση του βασικού πλαισίου συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα σε μία εβδομάδα –μέχρι την προσεχή Τρίτη– δηλώνει ότι επιθυμεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία ότι ένας παρατεταμένος κύκλος συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εμπεριέχει πολλούς κινδύνους: Να χαθεί η δυναμική που η Αθήνα θεωρεί ότι διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Να επιστρέψει ολοκληρωτικά η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία με καταστροφικές συνέπειες. Να διαχυθεί κλίμα εσωστρέφειας σε βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη από την παρατεταμένη συζήτηση για ενδεχόμενες απαιτήσεις των δανειστών και συνακόλουθα υποχωρήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει ζητήσει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα, όπως προαναφέρθηκε μέσα σε μία εβδομάδα, ο βασικός κύκλος διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια, ο οποίος περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης –αφορούν κυρίως τα εργασιακά και την αγορά ενέργειας– και τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τον προσδιορισμό της έναρξής τους από τις αρχές του 2019.

Βεβαίως, παρά τον τόνο αισιοδοξίας που κεντρικά επιχειρείται να δοθεί, όσον αφορά το ρεαλιστικό της προσδοκίας να κλείσει το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας μέσα σε μία εβδομάδα, ανάμεσα στα στελέχη του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να κρατήσουν «μικρό καλάθι». Θεωρούν και έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, ότι πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να αναμένει τις θέσεις που θα διατυπωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις θέσεις και τις διαθέσεις με τις οποίες θα προσέλθει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Εφόσον, πάντως, όλα εξελιχθούν ομαλά, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα αρκέσει μία εβδομάδα ακόμα για έναν δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως –με ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας – για να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν τον προσδιορισμό του ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ετσι, είναι εφικτός ο στόχος να ολοκληρωθούν η διαπραγμάτευση και η β΄ αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Το κλίμα, πάντως, μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών δεν είναι αντίστοιχο της αισιοδοξίας που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, ουσιαστικά μίλησε για αποτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Stern, όπου ανέφερε ότι οι δανειστές «μάς πίεσαν να υπογράψουμε ότι θα πηδήξουμε 20 μέτρα και τώρα μας τιμωρούν που δεν τα καταφέραμε». Την ίδια στιγμή, αποστάσεις από το υπεραισιόδοξο κλίμα που η κυβέρνηση θέλησε να καλλιεργήσει, πήρε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος δήλωσε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «δεν είμαστε σε κλίμα πανηγυρισμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε και μόλις δούμε το τελικό πακέτο της συμφωνίας, τότε η Κ.Ο. θα πάρει θέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή