«Καμπανάκι» UNICEF για τα προσφυγόπουλα

«Καμπανάκι» UNICEF για τα προσφυγόπουλα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλά είναι ακόμη τα παιδιά που ρισκάρουν τη ζωή τους για να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στις 26.000 την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τη UNICEF, αναφέρει με δημοσίευμά του το BBC. Στη νέα σχετική έκθεσή της, η UNICEF προειδοποιεί πως πολλά από αυτά τα παιδιά γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, βίας και σεξουαλικής κακοποίησης από τους διακινητές, ενώ ζουν υπό κάκιστες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, στα οποία υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη. Στην έκθεση «Ενα θανατηφόρο ταξίδι για παιδιά», καταγράφεται μεγάλος αριθμός τέτοιων ιστοριών, στις οποίες πρωταγωνιστές είναι μικρά παιδιά που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο. «Σχεδόν οι μισές γυναίκες και τα μισά παιδιά που πήραμε συνέντευξη είχαν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, συχνά πολλές φορές και σε πολλές τοποθεσίες», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι αυτού του είδους η βία «ήταν εκτενής και συστηματική στα σύνορα και σε σημεία ελέγχου».

Επιπλέον, πολλές φορές οι θύτες είναι ένστολοι, κάτι που κάνει τα θύματα εξαιρετικά διστακτικά να καταγγείλουν ότι έχουν υποστεί.

Κέντρο αυτής της κακοποίησης φαίνεται ότι είναι η Λιβύη, η χώρα από την οποία περνούν οι περισσότεροι που θέλουν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη, καθώς περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει κακοποιηθεί στη διάρκεια της παραμονής του στη βορειοαφρικανική χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της UNICEF, Τζάστιν Φόρσιθ, τα ανεπίσημα κέντρα κράτησης που ελέγχουν ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές είναι αυτά που εγείρουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς σε αυτά λαμβάνει χώρα μεγάλο μέρος της κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή