Η πρώτη ομιλία του Ντ. Τραμπ στο Κογκρέσο

Η πρώτη ομιλία του Ντ. Τραμπ στο Κογκρέσο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία για επανεκκίνηση της μέχρι σήμερα επεισοδιακής προεδρίας του χαρακτήριζαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επρόκειτο να αρχίσει την εκφώνηση της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων χθες το βράδυ (9 μ.μ. ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ ή 4 π.μ. της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος). Παρόντες θα ήταν επίσης οι γερουσιαστές, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης», μόνο που δεν φέρει αυτόν τον τίτλο λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος από την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η ομιλία επρόκειτο να μεταδοθεί από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, προσφέροντας στον Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στις μεταρρυθμίσεις που εννοεί να προωθήσει στα καυτά θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αν και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του κόμματος παραμένουν διχασμένοι σε σημαντικά ζητήματα της ατζέντας Τραμπ. Σε πρόσφατες, τοπικές συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών, οι νομοθέτες του κόμματος δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από ψηφοφόρους τους, οι οποίοι ανησυχούν για την πρόθεση του Τραμπ να αναθεωρήσει εκ βάθρων το σύστημα ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης που θέσπισε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare) και το οποίο επέτρεψε σε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι διευκρινίσεις που θα δώσει στο θέμα αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σημαίνοντα στελέχη του κόμματός του εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει θα προκαλέσουν κοινωνική δυσαρέσκεια, χωρίς να μειώνουν ουσιαστικά το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης.

Με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένονταν οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ γύρω από δύο άλλες βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του, τη μείωση των φόρων, ιδίως για τις επιχειρήσεις, και τη δρομολόγηση ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων στις υποδομές. Οι οπαδοί της σκληρής, δημοσιονομικής πειθαρχίας στις γραμμές των Ρεπουμπλικανών ανησυχούν για τους κινδύνους εκτροχιασμού του ελλείμματος, ύστερα και από την πρόσφατη δέσμευση Τραμπ για αλματώδη αύξηση, της τάξης των 54 δισ. δολαρίων, στις αμυντικές δαπάνες.

Η Κελιάν Κόνγουεϊ

Στο μεταξύ, σάλο επικρίσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση φωτογραφίας που εικονίζει την προεδρική σύμβουλο Κελιάν Κόνγουεϊ να κάθεται με διπλωμένα τα γόνατα, φορώντας τα παπούτσια της, πάνω στον καναπέ του Οβάλ Γραφείου, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόταν τους επικεφαλής ιστορικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία δέχονταν παραδοσιακά Αφροαμερικανούς φοιτητές από την επαύριο του εμφυλίου πολέμου. Η χειρονομία της Κόνγουεϊ, η οποία είχε ήδη δεχθεί σκληρή κριτική γιατί κάλεσε δημοσίως τους καταναλωτές να αγοράσουν είδη ρουχισμού και αξεσουάρ της κόρης του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, θεωρήθηκε έλλειψη σεβασμού που δεν αρμόζει στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή