Ισόβια για θανατηφόρες κόντρες

Ισόβια για θανατηφόρες κόντρες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πρακτικών σε θέματα οδικής ασφάλειας είναι η πρόσφατη ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε σε δύο νεαρούς οδηγούς στη Γερμανία, οι οποίοι προκάλεσαν θανατηφόρο ατύχημα στο Βερολίνο, κοντά στο εμπορικό κέντρο KaDeWe, στη διάρκεια μεταξύ τους αγώνα ταχύτητας.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 25 ετών, είχαν προκαλέσει την 1η Φεβρουαρίου 2016 ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα, καθώς στις κόντρες που έκαναν με τα σπορ αυτοκίνητά τους στην κεντρική λεωφόρο Κουρφούρστενταμ της γερμανικής πρωτεύουσας ανέπτυξαν ταχύτητες μέχρι και 160 χλμ. την ώρα, παραβίασαν 11 κόκκινα φανάρια και προσέκρουσαν σε τζιπ, το οποίο σημειωτέον είχε πράσινο φανάρι. Ο άτυχος 69χρονος οδηγός ξεψύχησε επιτόπου, ενώ οι δύο νεαροί δεν τραυματίστηκαν. Ειδική ψυχολόγος που εξέτασε τον έναν κατηγορούμενο, ανέφερε ότι εμφανώς υπερτιμά τις δυνατότητές του και πως στόχος του ήταν να κερδίσει την κόντρα για να τονώσει το εγώ του. Ο πρόσφατα άνεργος νέος «αγαπούσε» το αυτοκίνητό του και μέσω αυτού εξασφάλιζε την αυτοπεποίθησή του. Παρόλο που είχε παραβιάσει και άλλες φορές τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας δεν είχε τιμωρηθεί με την απαραίτητη αυστηρότητα, ανέφερε η ψυχολόγος. Δεν υπήρξε σαφής αναγνώριση της ενοχής του. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποπέσει εκ νέου στο ίδιο αδίκημα, εκτίμησε.

Μια σειρά από ομοσπονδιακά κρατίδια, ανάμεσά τους η Ρηνανία-Βεστφαλία και η Εσση, θεωρούν πως οι παράνομες αυτές κόντρες αυτοκινήτων πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και οι συμμετέχοντες σε αυτές ως δυνάμει δολοφόνοι.

Η αυστηρότητα της ποινής που επιβλήθηκε από το δικαστήριο του Βερολίνου είναι πρωτοφανής και για τα γερμανικά δικαστικά χρονικά και καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ της χώρας. Μέχρι πρότινος η ποινή για αγώνες ταχύτητας ήταν 400 ευρώ πρόστιμο και ένας μήνας αφαίρεση διπλώματος. Πλέον οι συμμετέχοντες κινδυνεύουν με δύο χρόνια φυλάκιση, ενώ αν κινδυνεύσουν ζωές, η ποινή μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή