ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικές ανάσες στην πόλη

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Ο Κ. Βήτα, την ερχόμενη Δευτέρα, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στο πλαίσιο των «Μουσικών στιγμών».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΠΡΟ-ΒΟΛΕΣ

Ηταν πολλά χρόνια πριν, όταν οι Raining Pleasure, το ποπ συγκρότημα από την Πάτρα, τραγούδησαν στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου με την Ελλη Πασπαλά το άλμπουμ «Reflections» του Μάνου Χατζιδάκι. Τώρα, αυτό που τότε θεωρούσαμε εξαίρεση στην Ελλάδα της πίστας και των μουσικών σκηνών (μη νομίζετε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές), επαναλαμβάνεται τακτικά κάποια βράδια στην Αθήνα.

Ο Pepper 96.6 δίνει συχνά ραντεβού με τους ακροατές του στην εκκλησία της οδού Φιλελλήνων 27 και σ’ αυτές τις βραδιές είδαμε τους Gadjo Dilo, την Κατερίνα Ντούσκα, τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Παύλο Παυλίδη κ.ά. Την ερχόμενη Δευτέρα θα ακολουθήσει ο Κωνσταντίνος Βήτα. Υπάρχουν κι άλλες διοργανώσεις στον ίδιο χώρο, όπως οι «Μουσικές στιγμές». Στο πλαίσιο αυτής της σειράς παρουσιάζεται το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» με 22 χορωδούς και έργα συνθετών απ’ όλο τον κόσμο, στις 11 του μηνός στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Αλλά και στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, στην οδό Σίνα 66, γίνονται συναυλίες. Στις 18/3 το μουσικό σχήμα Dilemma παρουσιάζει το νέο του project με τίτλο «Heaven Steps». Μια μουσική παράσταση που έχει ως θεματική ύμνους και τραγούδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από την προσέγγιση στο Θείο και τον τρόπο που αυτά αποδόθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, από καλλιτέχνες, χωρίς ταυτόσημο μουσικό προσανατολισμό.

Αυτό το ενδιαφέρον έχει η Αθήνα. Περπατάς τους βρώμικους δρόμους της, βλέπεις την παραίτηση στα μουντζουρωμένα κτίρια και τα κουρασμένα βλέμματα, νιώθεις τη ζοφερή ατμόσφαιρα, βιώνεις τις ανθρωποφοβικές σχέσεις, όμως μικρές πινελιές ανατρέπουν το κλίμα δίπλα μας. Συναυλίες σε εκκλησίες, όπως συνηθίζεται αιώνες στο εξωτερικό, σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική που μας μεταμορφώνει. Υπάρχουν επίσης οι συναυλίες στα σπίτια και τις βεράντες που διοργανώνει διεθνώς το κίνημα Sofar. Αλλά και κάποιες αυθόρμητες φιλικές βραδιές.

Οπως αυτές που οργανώνουν συχνά στο σαλόνι τους τα αδέρφια Καλογεράκη, νέοι τραγουδοποιοί από την Κρήτη, 24 ετών, που μελοποιούν ποιητές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ