Το Πεκίνο βάζει «φρένο» στις εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Το Πεκίνο βάζει «φρένο» στις εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 220 δισ. δολάρια ανήλθε το 2016 η αξία των εξαγορών ξένων εταιρειών, που ανακοίνωσαν οι κινεζικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η εξαγορά της αμερικανικής Dick Clark Productions από την Dalian Wanda του Κινέζου μεγιστάνα Γουάνγκ Τζιανλίν. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, άλλωστε, κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει 14 διασυνοριακές εξαγορές, αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων η μία. Πολλές από αυτές, όμως, θα δουν τις επεκτατικές τους διαθέσεις να ναυαγούν, καθώς θα προσκρούσουν στους αυστηρούς ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων που έχει επιβάλει το Πεκίνο για να ανακόψει τις μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

Η εξαγορά της Dick Clark Productions, της εταιρείας πίσω από τα βραβεία της Χρυσής Σφαίρας, δεν αποκλείεται να είναι ανάμεσα σε αυτές που θα ακυρωθούν. Πηγές προσκείμενες στη συμφωνία με την κινεζική Dalian Wanda αναφέρουν ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση για να μεταφέρει στο εξωτερικό το 1 δισ. δολάρια που είναι το τίμημα της εξαγοράς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αιμορραγία συναλλάγματος, από τη στιγμή που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας υποχώρησαν σε επίπεδα κάτω των 3 τρισ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι εκτεταμένες ακυρώσεις εξαγορών ξένων επιχειρήσεων αντανακλούν την αλλαγή πολιτικής από το Πεκίνο, το οποίο επαναπροσδιορίζει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, το Πεκίνο εξωθούσε τις κινεζικές επιχειρήσεις σε εξαγορές επιχειρήσεων στο εξωτερικό, και ιδιαιτέρως στον τομέα της τεχνολογίας, που θα προσέφεραν την τεχνογνωσία τους και θα αξιοποιούνταν στην εγχώρια αγορά. Οταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι επρόκειτο να πλήξουν κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν θα εξασφαλίζουν την αναγκαία έγκριση, αλλά δεν θα ίσχυε το ίδιο για τις εξαγορές στρατηγικής σημασίας.

Τελικά, όμως, αποδεικνύεται ότι η κινεζική εκδοχή των capital controls έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μιλώντας στους Financial Times, ο Χονγκ Χάο, στέλεχος της Bank of Communications International Securities, αναφέρει ότι «ακόμη και οι κρατικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βγάλουν χρήματα από τη χώρα». Σύμφωνα με τον Οουεν Τσαν, στέλεχος της Hogan Lovells στο Χονγκ Κονγκ, «αυτή η τακτική όχι μόνον εμποδίζει τη σύναψη συμφωνιών αλλά και εξαναγκάζει εταιρείες να αναθεωρήσουν εξαγορές που έχουν ήδη εγκριθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή