Χρηματοδότηση επενδύσεων 1 δισ. από Alpha

Χρηματοδότηση επενδύσεων 1 δισ. από Alpha

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διοχέτευση άνω του 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και εξωστρεφών επιχειρήσεων σχεδιάζει για τη φετινή χρονιά η Alpha Bank. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μαζί με την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες της διοίκησης, ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει το νέο οργανωτικό σχήμα του ομίλου που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Το Δ.Σ. της Alpha Bank αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα αλλαγές στην οργανωτική δομή με την αναβάθμιση των κ. Σπύρου Φιλάρετου, Αρτέμη Θεοδωρίδη και Γεωργίου Αρώνη από τη θέση γενικών διευθυντών σε αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, με παράλληλη ενίσχυση αρμοδιοτήτων. Αναλυτικότερα, ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής Σπύρος Φιλάρετος ανέλαβε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (Chief Operating Officer), έχοντας στην ευθύνη του τη λειτουργική υποστήριξη των υπηρεσιών του ομίλου. Θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης έχοντας στην ευθύνη του τη διαχείριση των διαθεσίμων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ευθύνη της λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής καθώς και του διεθνούς δικτύου του ομίλου ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Αρώνης, που επίσης ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Για το 2017 εκτιμάται ότι η Alpha θα διοχετεύσει, μέσω νέων δανείων, πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ στην οικονομία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων κυρίως στον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, επικεντρώνοντας σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Παράλληλα μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν κόντρα στην παρατεταμένη ύφεση, καθώς και στην προώθηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ενδεικτικά EIB, IFC, EBRD). Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων η Alpha Bank έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 10 δισ. ευρώ από περίπου 27,5 δισ. ευρώ σήμερα σε 17,5 δισ. ευρώ το 2019, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από 19,7 σήμερα σε 10,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση του νομικού πλαισίου, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των «στρατηγικών κακοπληρωτών. Ο νόμος περί εξωδικαστικού συμβιβασμού εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες ενέργειες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πηγές της τράπεζες υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Οπως τονίζουν, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο QE, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την περιοχή του 8% – 9% στην περιοχή του 3% – 4%. Η μείωση της απόδοσης των ομολόγων θα επιτρέψει, σε δεύτερο χρόνο, την έξοδο της χώρας στις αγορές σε σχετικά ανταγωνιστικά επιτόκια, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή