Παραμένει στην κούρσα ο Φιγιόν

Παραμένει στην κούρσα ο Φιγιόν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να πολεμήσει «μέχρι τελικής πτώσεως», παραμένοντας υποψήφιος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, δεσμεύθηκε χθες το μεσημέρι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Φρανσουά Φιγιόν. Η αναβολή –για λίγες ώρες– της προγραμματισμένης για χθες το πρωί επίσκεψης του Φιγιόν στην Αγροτική Εκθεση του Παρισιού και η ανακοίνωση ότι ο υποψήφιος θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, έκαναν πολλούς να υποθέσουν ότι ο Φιγιόν θα εγκατέλειπε την κούρσα, ιδίως μετά την απόφαση της οικονομικής Δικαιοσύνης να εγκαινιάσει επίσημη έρευνα για την υπόθεση διορισμού μελών της οικογένειάς του σε πλασματικές θέσεις εργασίας κοινοβουλευτικών του βοηθών.

Στη χθεσινή μαχητική του ομιλία στο αρχηγείο των Ρεπουμπλικανών, όμως, ο Φιγιόν επέμεινε εκ νέου για την αθωότητά του και κατηγόρησε τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ για «απόπειρα πολιτικής δολοφονίας», απευθύνοντας έκκληση στήριξης στον γαλλικό λαό. «Δεν δολοφονούμαι μόνο εγώ. Θύμα είναι και οι ίδιες οι προεδρικές εκλογές. Δεν θα εγκαταλείψω. Δεν θα συνθηκολογήσω, δεν θα αποσυρθώ. Θα παλέψω μέχρι τελικής πτώσεως», είπε ο Κεντροδεξιός υποψήφιος.

Στη διένεξη ενεπλάκη χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί τους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας, απέναντι στις επικρίσεις του Φιγιόν. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Μέγαρο των Ηλυσίων καταδικάζει την επίθεση του Φιγιόν με στόχο την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και την «προσπάθεια δημιουργίας κλίματος καχυποψίας, ασυμβίβαστου με τις αρχές της δημοκρατίας.

Ακόμη χειρότερα, ο υποψήφιος απευθύνει πολύ σοβαρές κατηγορίες κατά της Δικαιοσύνης και κατά των θεσμών του κράτους μας».

Την ίδια ώρα, την απόφασή του να παραιτηθεί από την εκστρατεία Φιγιόν ανακοίνωσε χθες ο στενός συνεργάτης του και πρώην υπουργός Γεωργίας, Μπρουνό Λε Μερ, που διαφώνησε με την αθέτηση της δέσμευσης του Φιγιόν να παραιτηθεί, εφόσον η οικονομική εισαγγελία δεν θα έθετε στο αρχείο την υπόθεση πρόσληψης συγγενικών του προσώπων στην Εθνοσυνέλευση.

«Πιστεύω στην αξία των δεσμεύσεων. Για τον λόγο αυτό παραιτούμαι από τη θέση του εκπροσώπου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της εκστρατείας Φιγιόν», έγραψε χθες ο κ. Λε Μερ στο Twitter. Εξάλλου, το κεντροδεξιό κόμμα UDI που έχει 30 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του προς τον Φιγιόν.

Παρότι η απόφαση της εισαγγελίας να συνεχίσει την έρευνα δεν προμηνύει την ενοχή του Φιγιόν, οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι διαθέτουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουν στην ανάκριση του Κεντροδεξιού υποψηφίου. «Ο ενδιαφερόμενος προσπαθεί να μεταβάλει τα δεδομένα, παριστάνοντας τον Αγιο Σεβαστιανό, τρυπημένο από χιλιάδες βέλη, θύμα “πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας”. Η έκκλησή του για “αντίσταση στην απόπειρα πολιτικής δολοφονίας” αποτελεί κλασική –και ελάχιστα πειστική– τακτική», έγραφε χθες στο άρθρο του στην εφημερίδα «Liberation», ο διευθυντής της, Λοράν Ζοφρέν.

Σε χθεσινή της δημοσκόπηση, η εταιρεία Opinionway εμφάνιζε τη Μαρίν Λεπέν να παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών με 25% και τον φιλελεύθερο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να την πλησιάζει με 24%. Ο Φιγιόν, με 21% στην τρίτη θέση, αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο ο Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί επί της κ. Λεπέν με 63% έναντι 37% για την ακροδεξιά υποψήφιο, παρά τις νέες «περιπέτειές» της με την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, με αφορμή υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων χάρη σε διορισμούς συνεργατών της ως βοηθών.

Ο αναλυτής της ασφαλιστικής εταιρείας ING, Ζιλιέν Μανσό, αναφέρει σε έκθεσή του προς τους επενδυτές ότι η στάση του Φιγιόν «δεν πρόκειται να συγκινήσει την κοινή γνώμη. Ο κ. Φιγιόν είναι πλέον ο τρίτος άνθρωπος».

«Οι σφυγμομετρήσεις θα είναι καθοριστικές τις ερχόμενες ημέρες. Μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του Κέντρου και της Δεξιάς εγκατέλειψαν τις τελευταίες εβδομάδες τον Φιγιόν. Θα είναι πλέον πολύ δύσκολο για τον πρώην πρωθυπουργό να τους ξανακερδίσει», λέει ο Ζερόμ Φουκέ, στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων IFOP.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή