Βουλή: Παρουσία Παυλόπουλου η συνεδρίαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου

Βουλή: Παρουσία Παυλόπουλου η συνεδρίαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, τα πολιτικά μηνύματα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, μια επιλογή του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων που σχολιάστηκε ως στερούμενη πολιτικής ορθότητας, καθώς και η συμβολικής σημασίας απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τη στιγμή της ψηφοφορίας, χαρακτήρισαν την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.

Αναφερόμενος στην Διάσκεψη της Ειρήνης (1947), κατά την οποία αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης με αναφορές που εμμέσως πλην σαφώς παραπέμπουν και στη σημερινή συγκυρία, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της Δύσης και πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί. Το δεύτερο ειδικότερο συμπέρασμα είναι ότι η Ένωση των Δωδεκανήσων ήρθε ακριβώς ως αποτέλεσμα της ενεργούς συμμετοχής της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως αποτέλεσμα της παρουσίας μας στην πλευρά των νικητών».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε: «Προσέξτε, όμως: Τίποτα δεν σου χαρίζουν, ακόμα και εάν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Και η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων δεν ήρθε αυτόματα, μόνο και μόνο επειδή οι θέσεις μας ήταν δίκαιες. Η Ελλάδα τότε διέγνωσε τους συσχετισμούς ισχύος και κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή διεθνή υποστήριξη, κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη. Επιδιώχθηκε ενεργά, καλλιεργήθηκε προσεκτικά και συστηματικά. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε από την ιστορία και η ιστορία πάντα μας διδάσκει. Η δύναμη δεν βασίζεται σε μεγάλα λόγια, δεν πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Άλλωστε, όποτε τους επιχειρήσαμε στην ιστορία μας, αυτοί έφεραν την καταστροφή. Η δύναμή μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στη σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να είμαστε πάνω από όλα σοβαροί, ρεαλιστές και πάνω από όλα αξιόπιστοι. Και αυτό οφείλουμε ως χώρα, ως Έθνος να δείχνουμε και σήμερα, όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και σε κάθε τομέα πολιτικής».

Λίγο νωρίτερα, εκ μέρους της κυβερνώσας πλειοψηφίας ο αντιπρόεδρος Ι.Δραγασάκης (ο πρωθυπουργός απουσίαζε καθώς σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από τη Μάλτα που επισκέπτεται τη χώρα μας) κυρίως αναφέρθηκε στη βούληση και τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη της νησιωτικής Ελλάδας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης που έλαβαν το λόγο αργότερα, πάντως, μίλησαν επικριτικά για την ακολουθούμενη πολιτική, εστιάζοντας στους τομείς της υγείας και της φορολογίας (Δημ.Κρεμαστινός-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Στ.Τάσσος ΚΚΕ), με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο ων συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ Π.Καμμένο να εμφανίζεται να ενώνει την δική του φωνή σε εκείνους που προβάλλουν το αίτημα για πιο φιλική προς τα νησιά πολιτική.

Για την ανάγκη στήριξης της νησιωτικής Ελλάδας και απόκτησης «εξωστρεφούς πατριωτισμού» μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης.

Με «περιπετειώδη» τρόπο άρχισε η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων: ο κ. Β.Λεβέντης άφησε αιχμές με αποδέκτη τον κ. Παυλόπουλο ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε φύγει από την αίθουσα της Ολομέλειας. Αμέσως παρενέβη ο εκ των αντιπροέδρων Αν.Κουράκης λέγοντας ότι βάσει Πρωτοκόλλου, οι συνεδριάσεις της Βουλής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Και ήδη ο χρόνος αυτός είχε συμπληρωθεί. Παραλλήλως, το λόγο ζήτησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης λέγοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος έπρεπε να αποχωρήσει διότι θα είχε μια διεθνή συνάντηση. «Εγώ σέβομαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε συνεχίζοντας ο κ. Λεβέντης.

Λίγο αργότερα και αφού είχε πια ολοκληρωθεί ο κύκλος των ομιλητών, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας για το Ετος Δωδεκανήσου. Απαντες οι παρόντες χειροκρότησαν, κάνοντας τον κ. Κουράκη να σημειώσει ότι η Βουλή «ομοφώνως» αποφάσισε. Τα έδρανα του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου ήταν κενά, καθώς οι βουλευτές του είχαν ήδη αποχωρήσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή