Η πίεση πίσω στην Ελλάδα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​συνάντηση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο έθεσε τα θεμέλια για έναν συμβιβασμό που μπορεί να φέρει το ΔΝΤ πίσω στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως φαίνεται όμως με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αυτό δεν θα είναι εύκολο καθώς η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση θα ενταθεί. Το είπε άλλωστε και η κυρία Λαγκάρντ στη γερμανική τηλεόραση, όπου δήλωσε ότι απέχουμε πολύ ακόμη από μία συμφωνία. Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να προσδιορισθεί αργότερα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει πρώτα οι Ευρωπαίοι να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό είναι κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν πριν από τις εκλογές οι Γερμανοί, αλλά η κυρία Μέρκελ θα κάνει την υποχώρηση αν όλα τα άλλα κομμάτια του παζλ είναι στη θέση τους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε εξάλλου ότι το Ταμείο δεν ζητεί «κούρεμα», κάτι που έχει αποκλείσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν είναι κακό να το επιβεβαιώνει κανείς επί γερμανικού εδάφους, ιδιαίτερα αν φαίνεται να συμβάλει στη λείανση των αντιθέσεων. Σε μία σημαντική παραχώρηση στη Γερμανία, εξάλλου, η κυρία Λαγκάρντ δεν ζητεί πλέον να προσδιορισθεί πόση ακριβώς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα χρειασθεί, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος». Η δε συγκεκριμενοποίηση των μέτρων θα γίνει εφόσον η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει όσα της ζητούν οι πιστωτές – και δη τα μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε το χρονοδιάγραμμα, σε μία επιλογή που διευκολύνει πολιτικά τη Γερμανίδα καγκελάριο και ικανοποιεί το ΔΝΤ. Η αλλαγή του κλίματος δεν έχει διαφύγει την προσοχή των Γερμανών. Η εφημερίδα Handelsblatt σημείωσε ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονται πιο κοντά σε μία συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των συντακτών της, η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να υποστηρίξει μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω της παράτασης των λήξεων, αν και εξακολουθεί να διαφωνεί με το κλείδωμα χαμηλότερων σταθερών επιτοκίων. Βεβαίως, αυτά θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Οχι όμως και οι μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες το ΔΝΤ θέλει να δει να εφαρμόζονται νωρίτερα – ιδιαίτερα οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο είναι αδιαπραγμάτευτες για τον διεθνή οργανισμό, γράφει η εφημερίδα.

Ενα άλλο ζήτημα που βάρυνε στη συζήτηση ήταν οι πρώτες ενδείξεις που είχε η κυρία Λαγκάρντ από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο κ. Μνούτσιν θέλει να δει το ΔΝΤ να ερευνά τις εμπορικές ανισορροπίες και μετέφερε στην κυρία Λαγκάρντ την προσδοκία του ότι το ΔΝΤ «θα προσφέρει ειλικρινή και σταράτη ανάλυση των πολιτικών συναλλαγματικής ισοτιμίας των μελών του». Αυτή η έμφαση βάζει στο στόχαστρο τη Γερμανία, η οποία διατηρεί σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει λόγο να θέλει να αποφύγει μία ακόμη πιθανή εστία διαφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για να πιέσει την Ευρώπη, μία λύση η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ αποφεύγοντας μία σκληρή μάχη στο εκτελεστικό του συμβούλιο θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τη Γερμανία.

Αλλά για την ώρα αυτό έχει αποφευχθεί. Οι δύο γυναίκες συμφώνησαν να συνεχίσουν να πιέζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, γράφει η Handelsblatt. Η μπάλα βρίσκεται ξανά στο ελληνικό έδαφος, καθώς ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προτού επιτευχθεί ο συμβιβασμός που θα το φέρει εντός του προγράμματος, όπως θέλει η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή