Πιστεύουν στους φόρους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θ​​α ήθελα να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει στη φορολογία. Κυρίως γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθούν χρήματα που θα στηρίξουν την ανάκαμψη, όταν θα περάσει η πολύ σύντομη βελτίωση που θα φέρει το τόσο αγαπητό στον πρωθυπουργό «ελατήριο». Φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας, ίσως επειδή μεγάλωσε πιστεύοντας στο δόγμα των μηχανιστικών αντιδράσεων των κοινωνιών και της οικονομίας, συντρέχει, μέχρι στιγμής, στην προώθηση των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης, με την πεποίθηση ότι θα πάει στις εκλογές με καλά «νούμερα» για το πορτοφόλι των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσε να συμβεί κι αυτό, εν τινι μέτρω, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει οιαδήποτε αυτοτροφοδοτούμενη αύξηση χωρίς μείωση του φορολογικού βάρους.

Η αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει πειστεί σε αυτή τη δυνατότητα. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι ευκόλως παραδεκτό ότι αντί, όπως συνήθως ισχύει, μια έκτακτη προσφυγή στις κάλπες να πλήττει την οικονομία, λόγω των αμφιβολιών που συνήθως ακολουθούν την οξύτητα των παραταξιακών συγκρούσεων, στην παρούσα συγκυρία, γνωρίζουμε ήδη ότι το επόμενο σχήμα διακυβέρνησης παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα κατορθώνει, σε κάθε περίπτωση, να δημιουργήσει περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερα εισοδήματα, στηρίζεται στην αντίληψη καθεμιάς για το μέγεθος, την ένταση και την κατανομή των φόρων.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο τα στελέχη γύρω από την κυβέρνηση Τσίπρα επί μέρες προπαγάνδισαν την επάνοδο της «τρόικας» ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας για το «τέλος της λιτότητας». Αν καλά αντιλαμβάνομαι τις θέσεις όσων κάθονται, από εχθές, στο τραπέζι συζητήσεων του Hilton, δεν είναι καθόλου δεδομένη μια κάποια συμφωνία στο θέμα των φόρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πρώτον, η κυβέρνηση πιστεύει στους φόρους· ότι, δεύτερον, δεν επιθυμεί καμία σοβαρή αλλαγή στη δομή των φόρων· ότι, τρίτον, πιστεύει στην επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων· ότι, τέταρτον, επιθυμεί να αυξήσει το φορολογικό βάρος των ιδιοκτητών των μεγάλων αστικών κέντρων· ότι, πέμπτον, αναμένει σοβαρά πολιτικά οφέλη από την υπερφορολόγηση.

Στο πλευρό της κυβέρνησης βρίσκεται η Κομισιόν. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πιστεύουν ότι το κράτος μπορεί να πετύχει πλεόνασμα εσόδων έναντι δαπανών ύψους 3,5 εκατοστιαίων μονάδων του εγχώριου προϊόντος. Το οποίο σημαίνει ότι οι εδώ φορολογούμενοι θα μεταφέρουν εις χείρας των εκείθεν φορολογουμένων ποσό 7 δισ. το 2018, έναντι 4 δισ. εφέτος. Να γιατί ζητούν να παραμείνει τόσο υψηλή φορολογική πίεση και θα συμφωνήσουν με την πονηράδα να αυξηθεί κι άλλο, προκειμένου να τυλίξουν με ασημόχαρτο την όποια διευκόλυνση χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή