Η τζιχάντ των παρασίτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν χρειάζεται να είσαι γαλλόφωνος, γαλλομαθής ή να έχεις περάσει απλά από τα θρανία του για να αναγνωρίσεις την αξία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ετσι, για την ιστορία, να θυμίσω πως το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών μαζί με αυτό του Μπουένος Αϊρες υπήρξαν τα δύο μεγαλύτερα στον κόσμο. Στις καλές εποχές λειτουργούσαν 28 παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί ο κύριος ρόλος του να ήταν η προβολή της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού, όμως για τη ζωή της Αθήνας ήταν ένας κεντρικός πολιτισμικός θεσμός. Σημείο συνάντησης, που έσπαγε την κλειστοφοβία της μικρής μας πόλης και άνοιγε τους ορίζοντές μας σε μια Ευρώπη στην οποία προσέβλεπαν όσοι ήθελαν να ανοίξουν τα μάτια τους. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνοαμερικανική Ενωση, και για το Γκαίτε, και για το Βρετανικό Συμβούλιο.

Είναι προφανές πως οι πυρομανείς που επιτέθηκαν στον χώρο δεν ενδιαφέρονται για όλ’ αυτά. Συμπεριφέρονται σαν παράσιτα που αδιαφορούν για τη στοιχειώδη καλλιέργεια, η οποία σου επιτρέπει να καλείσαι πολιτισμένος. Ενα σκαλοπάτι κάτω από τους τζιχαντιστές του Ισλάμ, οι οποίοι τουλάχιστον επικαλούνται τον δικό τους πολιτισμό. Θα μου πείτε, έχουν πυρπολήσει βιβλιοπωλεία, κινηματογραφικές αίθουσες, το 2008, οπότε προς τι η απορία; Περνούσαν απ’ έξω, το βρήκαν αφύλαχτο και είπαν να το «φχαριστηθούν».

Δεν θυμάμαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση όταν, προ καιρού, κάποιοι είχαν εισβάλει στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Πάντως, καταδίκασε την επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Και τι είπε; Οτι το εν λόγω ίδρυμα έχει παρασταθεί στην Αριστερά σε δύσκολους καιρούς. Λυπάμαι, αλλά πρόκειται για ομολογία συνενοχής. Σαν να λέει στα παράσιτα πως, αφού είναι κι αυτά αριστερά, άρα μιλούν την ίδια γλώσσα, θα πρέπει να δείξουν ανοχή. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό αρχίζει και τελειώνει κάπου εκεί.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται προφανώς στην υπόθεση του «Ματαρόα» που τον χειμώνα του 1945, χάρη στον τότε διευθυντή του Ινστιτούτου Οκτάβιο Μερλιέ, επέτρεψε σε μια γενιά Ελλήνων διανοητών να γλιτώσουν από τον σπαραγμό της χώρας τους. Ησαν αριστεροί; Ναι. Ομως δεν τους ξέρουμε επειδή κάποτε ήσαν αριστεροί. Τους ξέρουμε από το έργο τους. Και αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Καστοριάδης ή ο Ξενάκης ή ο Αξελός αν έβλεπαν ότι τους βάζουν δίπλα τον Πολάκη και στους τενεκέδες που τον συντροφεύουν στην κυβέρνηση; Αραγε, ξέρουν ότι ένας απ’ τους επιβάτες του «Ματαρόα», ο πρόωρα χαμένος Κώστας Παπαϊωάννου, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους διανοητές που άσκησαν κριτική στον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό; «Αριστερός» ο Καστοριάδης, αριστερός κι ο Κατρούγκαλος. Μη γελάτε. Για κλάματα είναι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερά. Μη γελιόμαστε. Η διαφορά είναι ότι κάποτε η Αριστερά είχε πνευματική παραγωγή, η οποία στρεφόταν εναντίον της ως επί το πλείστον. Σήμερα είναι ένα σκέλεθρο που έχει κρατήσει από την ιστορία της μόνον τη δίψα για εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή