H takeoffgreece 40+ πιστεύει στις δυνατότητες επίδοξων επιχειρηματιών άνω των 40 ετών

H takeoffgreece 40+ πιστεύει στις δυνατότητες επίδοξων επιχειρηματιών άνω των 40 ετών

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό ηλικίας 40 χρονών και πάνω, το οπoίο έχει δραματικά πληγεί από την κρίση, βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση ή αναζητεί  διέξοδο. Δεν έχουμε, όμως, ως χώρα αυτήν την πολυτέλεια.  Χρειαζόμαστε λύσεις». Η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο. Π. Α) μιλάει στην “Κ” για την καινοτομική ομάδα στήριξης επιχειρηματιών takeoffgreece 40+, την οποία εμπνεύστηκε και συνίδρυσε το 2015 με την δικηγόρο Ελίνα Παρασκευοπούλου. «Κι εγώ μετά τα σαράντα μου έδωσα σημαντική ώθηση στην σταδιοδρομία μου, όντας ήδη μητέρα δυο παιδιών (κι αυτό είναι το σημαντικότερο έργο της ζωής μου). ΄Εχω, λοιπόν, ευθύνη και υποχρέωση να το ανταποδώσω στην κοινωνία αυτό. Με την στήριξη δυο ανθρώπων σε ψυχολογικό και τεχνικό επίπεδο, ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στο London School of Economics και πέντε χρόνια αργότερα εντάχθηκα στο διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό του Ο. Π. Α». Κύρια ερευνητικά της αντικείμενα είναι η Οικονομική Ιστορία και η  Επιχειρηματικότητα, ενώ διευθύνει και το Πρόγραμμα της Ιστορίας της Επιχειρηματικότητας και των Θεσμών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Ωριμο ανθρώπινο κεφάλαιο

Η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας έχει αφοπλίσει μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού της, που βρίσκεται σε νεαρή αλλά και σε ώριμη παραγωγική ηλικία. Ακολούθησε η μετανάστευση με αποτέλεσμα να στερέψουμε από νεανικά χέρια και μυαλά, και να μένουν πίσω οι μεγαλύτεροι. ΄Ανθρωποι μορφωμένοι, επαγγελματικά αφοπλισμένοι, άεργοι, έμπειροι, όμως, και ταυτόχρονα μετέωροι με πολλά χρόνια ακόμα δράσης μπροστά τους, εφόσον το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 στην ομάδα των 55-64 ετών η ανεργία έφθανε το 9%, ενώ στα τέλη του 2016 είχε υπερδιπλασιαστεί στο 19,3%.

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίθει κόμβων και ομάδων, οι οποίοι κάνουν μεντορεία και καθοδηγούν τους νέους, που εισέρχονται στο επιχειρείν και έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία και τις δυνατότητές της στη δημιουργία εταιρειών. Οπότε, οι μεγαλύτεροι μοιάζουν να απομονώνονται και να περιθωριοπούνται. “Ως ιστορικός διακρίνω το σημαντικό από το ασήμαντο, τις καινούργιες τάσεις αλλά και τις ανάγκες, που γεννιούνται στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στο μάθημα της επιχειρηματικότητας, επίσης, προσκαλώ επιχειρηματίες όλου του φάσματος των ηλικιών – οι νεότεροι ήταν γύρω στα 22 τους, έπεται ένας 17χρονος και ο μεγαλύτερος είναι πάνω από 80. Αυτοί μπορούν να μεταφέρουν την βιωμένη γνώση τους στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, κομίζοντας και κάθε αλλαγή του τοπίου”, μας λέει η πανεπιστημιακός. “Επιπλέον, έβλεπα πολλούς ανθρώπους στον περίγυρό μου, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υψηλά  εισοδήματα και δικές τους δουλειές, τώρα να έχουν υψηλά δάνεια και να απελπίζονται. Όμως, οι άντρες και οι γυναίκες στα 40, στα 50 και στα 60 τους έχουν την εμπειρία και τη γνώση της αγοράς και της ζωής. Με εργαλείο την δημιουργική επιχειρηματικότητα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον εαυτό τους, την οικονομία και την ανάπτυξη. Κι εγώ είπα, πως θέλω να τους ξανακολλήσω τα φτερά. Το κοινωνικό μου περιβάλλον μου δίδαξε τη σημασία της σκληρής δουλειάς και της προσφοράς”.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Κάουφμαν/ Kauffman Foundation, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι νέοι επιχειρηματίες που έχουν ηλικία πάνω από 50 ετών στατιστικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουν στο εγχείρημά τους από ότι οι κάτω των 25 ετών. Επίσης, ο τυπικός επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι σαραντάρης, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική εμπειρία 8-10 χρόνων. Πέραν τούτου, ένα ακόμα στοιχείο, που συνηγορεί στην άνθηση της μοντέρνας ψηφιακής επιχειρηματικότητας, συνίσταται στο νέο μοντέλο επιχείρησης. Όπως διαπιστώνουν σε σχετικό άρθρο τους, οι Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση και Αιμιλία Πρωτογέρου,  ερευνήτρια στο Εργαστήριο  Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, σήμερα στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες χάρις στην κρίση γίνονται εξ ανάγκης εξωστρεφείς, στηρίζονται σε μία ομάδα συνεργατών με παρόμοιους στόχους και ιδέες, απογαλακτίζονται από την κρατική εξάρτηση και έχουν χαλαρούς δεσμούς με την οικογένειά τους.

Μία ιδέα γίνεται ομάδα

Σε τέτοιες συνθήκες γεννιέται και παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα της κ. Πεπελάση για την συγκρότηση της ομάδας takeoffgreece 40+, η οποία εξαρχής είχε διεθνή προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, επιδίωκε να απευθυνθεί σε ώριμης ηλικίας  Έλληνες της διασποράς είτε να λειτουργήσουν ως μέντορες είτε να επενδύσουν στη χώρα σε συνεργασία με Ελλαδίτες άνω των 40 ετών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν τα πράγματα γρήγορα. Επιφανείς  Ελληνοαυστραλοί εντόπισαν πρώτοι την ομάδα μέσω της παρουσίας της στο facebook και ενδιαφέρονται να στηρίξουν το εγχείρημα.

Η ομάδα takeoffgreece 40+ έκανε το ντεμπούτο της στις 17 Ιανουαρίου με οργάνωση εργαστηρίου επιχειρηματικότητας στο Κέντρο Αθηνών για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία του Ο.Π. Α (Athens Center for Entrepreneurship and Innovation) και στις 23 Φεβρουαρίου με το σεμινάριο «Στην πράξη από την επιχειρηματική ιδέα», που φιλοξενήθηκε στο ALBA. “Πιστεύω ότι την λύση για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και την Ελλάδα συνολικά θα την δώσει η κοινωνία, όχι οι πολιτικοί”, παρατηρεί η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση. “Μοιράστηκα με την δικηγόρο Ελίνα Παρασκευοπούλου την ιδέα μου, την ασπάστηκε με ενθουσιασμό και συνιδρύσαμε το takeoffgreece 40+. Είχε η ίδια τις δικές της ανησυχίες, αλλά και ταυτόχρονα την τεχνογνωσία στη σύσταση νεοφυών εταιρειών (startup). Με ανάλογο ζήλο ενστερνίστηκαν την ιδέα για την “απογείωση” (takeoff) και οι υπόλοιποι, που συγκροτούν την συμβουλευτική επιτροπή του takeoffgreece 40+ και οι οποίοι διαθέτουν και προσφέρουν υψηλή εξειδίκευση στο εγχείρημα – είναι εξαιρετικοί όλοι τους, υπάρχει ομαδικότητα και αγαστή συνεργασία». Πρόκειται για τον Παντελή Ποσειδών (με 35ετή εμπειρία στις ΗΠΑ ως διευθύνων σύμβουλος εταιρειών και τεχνικός σύμβουλος επιχειρηματιών σε φάση εκκίνησης και μετάβασης), την Ειρήνη Ρηγοπούλου, (πανεπιστημιακό, σύμβουλο επιχειρήσεων και μάρκετινγκ), τον Αλέξη Κομσέλη, συνιδρυτή και διευθυντή του Κόμβου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του ΑLBA (AHEAD – ALBA Hub for Entrepreneurship and Development), και την Αγγελική Παπαγιαννάκη, διευθύντρια του Κέντρου Αθηνών για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία του Ο.Π.Α (Athens Center for Entrepreneurship and Innovation).

Ποιος είναι, όμως, ο στόχος όσων συναπαρτίζουν την ομάδας; «Επιδιώκουμε να γίνουμε η βάση, που θα φιλοξενήσει το δυναμικό αυτών των ανθρώπων των άνω των 40 ετών κι εν εξελίξει επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής στην Ελλάδα», επισημαίνει η κ. Παρασκευοπούλου. «Θα τους υποστηρίξουμε ψυχολογικά και τεχνικά, είτε αυτοί ήδη δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες είτε φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα, αλλά δεν ξέρουν πώς, είτε έχουν απογοητευτεί και αποδυναμωθεί είτε απλά εξερευνούν τις άλλες δυνατότητές τους. Στόχος μας είναι να "εκτοξεύσουμε" την Ελλάδα, ποντάροντας στο πιο δυναμικό κομμάτι της, την γενιά των 40+».

Κάθε μήνα το takeoffgreece 40+ θα οργανώνει θεματική εκδήλωση και παράλληλα εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια (webinar), ενώ στις 17 Μαρτίου στο Νομισματικό Μουσείο γίνεται η επίσημη παρουσίασή του στο κοινό. Οι συμμετέχοντες στα πρώτα εργαστήρια, προέρχονται από την Αθήνα και την περιφέρεια, η οποία έχει έκδηλο ενδιαφέρον και έντονη ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως σημειώνουν τα μέλη του takeoffgreece 40+. «Tην προσεχή τριετία θα θέλαμε οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες να πετύχουν θετικό αποτύπωμα, είτε έχοντας ιδρύσει μία επικερδή και καινοτόμο επιχείρηση, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην βελτίωση της σημερινής εικόνας της χώρας μας  είτε, εντασσόμενοι σε σχήματα επιχειρηματικά, που ήδη λειτουργούν, να αποτελούν για αυτά προστιθέμενη αξία, αφήνοντας πίσω τους την απογοήτευση και απομόνωση που οι 40+ νιώθουν σήμερα», υπογραμμίζει εν κατακλείδι η δικηγόρος Ελίνα Παρασκευοπούλου.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή