Το Παγκράτι, αγαπημένη περιοχή των Αθηναίων

Το Παγκράτι, αγαπημένη περιοχή των Αθηναίων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφετηρία στην Πλατεία Προσκόπων». Φορτωμένο με αθηναϊκά σήματα, μνήμες, αφηγήσεις και διασταυρώσεις χιλιάδων Αθηναίων, το Παγκράτι έχει την τιμητική του αυτό το Σάββατο. Οι atenistas μας προσκαλούν. Δικαίως. Ο δυναμισμός των τελευταίων ετών, έχει αναδείξει πολλά ποιοτικά στοιχεία του Παγκρατίου, που μέσα στην ιδιόρρυθμη εσωτερική γεωγραφία της Αθήνας έχει κρατηθεί σχεδόν αλώβητο, ή έστω χωρίς τα σημάδια καταθλιπτικής παρακμής που βλέπει κανείς σε άλλες συνοικίες.

Μαζί με το Κουκάκι αποτελούν ένα δίπολο αστικής ζωής που συνεχίζει προσελκύοντας κόσμο. Δημόσιος έπαινος λοιπόν για το Παγκράτι και για όσους πασχίζουν, δουλεύουν, ονειρεύονται, επενδύουν ή καταναλώνουν σε αυτήν το όμορφο κομμάτι της Αθήνας. Υποδεχόμαστε, λοιπόν, την πρόσκληση των atenistas ως μια αυτονόητη κίνηση «φιλαθηναϊσμού» αλλά, σαφώς, την κατανοούμε ως μία πρόκληση να δούμε το Παγκράτι πίσω από τη βιτρίνα. Και αυτό είναι δέλεαρ.

Οι atenistas καλλιεργούν συστηματικά τη γνωριμία με την πόλη χτενίζοντας περιοχές, εστιάζοντας σε σημεία και πρόσωπα, μπλέκοντας την ευπρόσδεκτη νοσταλγία με το δυναμικό παρόν. Γραφιστικά οι προσκλήσεις τους είναι ένα απάνθισμα καλαισθησίας. Η δουλειά των πολυάριθμων και άξιων στελεχών των atenistas αφήνει έργο. Το Σάββατο 4 Μαρτίου από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, οι atenistas οργανώνουν αυτόν τον ανοιχτό περίπατο με ανοικτή πρόσκληση. Ορεξη και δυνάμεις να έχουμε να απολαύσουμε τους περιπάτους στο Παγκράτι, να ακολουθήσουμε τη διαδρομή που ετοίμασε η ομάδα εργασίας των atenistas, να τρυπώσουμε σε άγνωστα σημεία και να γνωρίσουμε ανθρώπους. Χιλιάδες φωτογραφίες θα απαθανατίσουν τη μέρα. Και αυτό είναι κέρδος, δημιουργεί σώμα εμπειριών και βιωμάτων. Το σήμερα θα κυλήσει στην περιοχή των αναμνήσεων. Αλλά αυτό που προέχει είναι η αγάπη και η περιέργεια για την πόλη.

Ο περίπατος περιλαμβάνει μυθικά σημεία όπως τον «Μαγεμένο Αυλό», το ζαχαροπλαστείο «Τούλα», το «Πτι Παλαί» αλλά και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ή το Αλσος Παγκρατίου. Εξαιρετική ευκαιρία παρέχεται με την επίσκεψη στο σπίτι όπου έζησε μία περίοδο ο Μάνος Χατζιδάκις.

Αναλυτικά τα σημεία του περιπάτου:

-Πλατεία Προσκόπων
-Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Πτολεμαίων 1)
-Μαγεμένος Αυλός (Αμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων)
-Λεξικοπωλείο (Στασίνου 13, Πλατεία Προσκόπων)
-Εργαστήριο Τέχνης και Επικοινωνίας «Μπλε Τελεία» (Παυσανίου 8 & Ηρώνδα 16)
-Μαύρος Γάτος (Πολέμωνος 4)
-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48)
-Pastry Family (Ριζάρη 19)
-Petit-Palais (Ριζάρη 24). Ανοιχτο μόνο 13.00-15.00.
-Αλσος Παγκρατίου (Ευτυχίδου & Σπύρου Μερκούρη)
-7ο ΓΕ.Λ. Αθηνών (Σπύρου Μερκούρη 20)
-Πνύκα (Πρατίνου 13)
-Τούλα (Ευτυχίδου 41)
-Lido (Χρεμωνίδου 35)
-Σπίτι Μάνου Χατζιδάκι (Κωνσταντίνου Μάνου 3)

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις, όπως ανάγνωση παιδικού βιβλίου, και δραστηριότητες γύρω από αυτό, στο Λεξικοπωλείο, ομιλία της αρχιτέκτονος Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη στο 7ο Λύκειο, δραστηριότητα έκπληξη από το Εργαστήριο Τέχνης και Επικοινωνίας «Μπλε Τελεία», κ.α.

Για περισσότερες λεπτομέρειες: atenistas.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή