Προελαύνει ο Εμανουέλ Μακρόν με το «Εμπρός!»

Προελαύνει ο Εμανουέλ Μακρόν με το «Εμπρός!»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κέντρο της προεκλογικής καμπάνιας του Εμανουέλ Μακρόν στο δυτικό Παρίσι είναι γεμάτο με νέους ανθρώπους που εργάζονται πυρετωδώς. Μόλις δύο μήνες πριν, η εικόνα στα κεντρικά γραφεία του κεντρώου κόμματος «En Marche!» (Εμπρός), του οποίου ηγείται ο Μακρόν, ήταν εντελώς διαφορετική, με τα γραφεία να είναι κυριολεκτικά άδεια. Σήμερα έχει 200.000 μέλη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος αρχηγός του έχει σημαντικές αξιώσεις να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπερνώντας τον μέχρι τώρα νεότερο μεταπολεμικό πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

«Οταν βρίσκεσαι εδώ, νιώθεις σαν να είσαι σε μία νέα πολιτική startup, καθώς εδώ λειτουργούμε τελείως διαφορετικά», δήλωσε η φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης Μαέλ Σαρό, η οποία εργάζεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, τονίζοντας ότι η προσωπικότητα, η νεότητα και το πολιτικό θάρρος του Μακρόν είναι αυτά που τον κάνουν τόσο αρεστό στους νέους που εργάζονται για λογαριασμό του. Οι υποστηρικτές του τον αντιμετώπιζουν σαν μια νέα πνοή στο παλαιωμένο πολιτικό σκηνικό, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αντιπαράθεση του εντυπωσιακού αριθμού των μελών του με τη στασιμότητα ή μείωση που εμφανίζουν σε αυτόν τον τομέα τα πιο παραδοσιακά κόμματα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κεντρώος υποψήφιος αποτελεί πόλο έλξης και για τους μετριοπαθείς των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι δεν βλέπουν με θετικό μάτι ούτε το σκληρά αριστερό πρόγραμμα του Σοσιαλιστή υποψηφίου Μπενουά Χαμόν, ούτε το θατσερικό και κοινωνικά συντηρητικό όραμα του Φρανσουά Φιγιόν. Παράλληλα, οι επιδόσεις του Μακρόν είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές και στον οικονομικό τομέα, καθώς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι τώρα έξι εκατ. ευρώ για την εκστρατεία του, ποσό αντίστοιχο με των Σοσιαλιστών και λίγο μικρότερο από τα 7,5 εκατ. των Ρεπουμπλικανών. Η οργάνωση από τη βάση είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτό που έχει πετύχει ο Μακρόν, καθώς τουλάχιστον 3.000 επιτροπές πραγματοποιούν εβδομαδιαίως συναντήσεις σε όλη τη χώρα. Ο Μακρόν έχει διορίσει επικεφαλής σε όλες τις επαρχίες της χώρας, οι οποίοι οργανώνουν τις επιτροπές, συλλέγουν παράπονα και ιδέες και γενικότερα διευρύνουν την επιρροή του.

Στο Κοινοβούλιο, κορυφαίοι υπουργοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν αποφύγει να ασκήσουν κριτική στον πρώην συνάδελφό τους, ενώ η δημόσια αποδοχή του από τον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δείπνου στο Παρίσι υποδηλώνει πως είναι πιθανό να έχει και τη στήριξη ανθρώπων με σημαντική κυβερνητική εμπειρία. Τέλος, σύμφωνα με έναν Σοσιαλιστή βουλευτή που τον στηρίζει, τουλάχιστον 15 βουλευτές των Σοσιαλιστών έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του «Εμπρός».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή