Επιδείνωση της οικονομίας δείχνει ο κλάδος της μεταποίησης

Επιδείνωση της οικονομίας δείχνει ο κλάδος της μεταποίησης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει την πτωτική του πορεία για έκτο συνεχόμενο μήνα ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η Markit. Η μείωση των νέων εργασιών οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περιορισμό του προσωπικού και των προμηθειών. Ο δείκτης έκλεισε στις 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο (το σημείο μηδενικής μεταβολής είναι οι 50 μονάδες), τιμή ωστόσο υψηλότερη από τις 46,6 μονάδες του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη Markit, «ως αποτέλεσμα των μειωμένων απαιτήσεων παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν το εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και μείωσαν τα επίπεδα στελέχωσης για τρίτο συνεχή μήνα. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο». Οπως αναφέρει ο Α. Γκιλ, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού δείκτη υπευθύνων προμηθειών, «οι συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη ύφεση ήταν αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς η εξασθενημένη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό εξακολούθησε να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας».

Στο μεταξύ, επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο καταγράφει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί. Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτους, σημειώνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.

Μετά τη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον προηγούμενο Νοέμβριο. Παρά την υποχώρησή του, πάντως, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες). Σημαντική κάμψη σημειώνεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή