Αναδρομικές περικοπές σε υψηλές συντάξεις έως τα τέλη του 2018

Αναδρομικές περικοπές σε υψηλές συντάξεις έως τα τέλη του 2018

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες σημαντικές μειώσεις ισχύουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016 για περίπου 80.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, άνω των 2.000 ευρώ μεικτά σε περίπτωση μιας ή άνω των 3.000 ευρώ καθαρά σε περίπτωση πολλαπλών συντάξεων, καθώς μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που ορίζει τις λεπτομέρειες και τον τρόπο αναδρομικής παρακράτησης των ποσών που ξεπερνούν τα νέα πλαφόν. Η μικρότερη δόση ορίζεται σε 50 ευρώ και οι μειώσεις στο υπερβάλλον ποσό θα ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία κοινοποιεί τον τρόπο παρακράτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε στις 13 Μαΐου και οι μειώσεις στα πλαφόν θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (περίπου 1.820 καθαρά) θα υποστεί «κούρεμα» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από το συγκεκριμένο ποσό, θα κόβεται, τουλάχιστον έως το τέλος του 2018. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό). Για τον υπολογισμό αυτού του ανώτατου ορίου δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ διευκρινίζονται οι ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τον τρόπο παρακράτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι τα ποσά που έπρεπε να μην καταβάλλονται από 1.6.2016 κατ’ εφαρμογή του νόμου, θα συμψηφίζονται με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι την εξόφληση ως εξής: για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ θα παρακρατείται το 1/10 αυτής, ενώ για το υπερβάλλον των 1.000 ευρώ ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης θα παρακρατείται το 1/6 αυτής. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή