Προς επικοινωνία Τραμπ – Τσίπρα

Προς επικοινωνία Τραμπ – Τσίπρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου το τηλεφωνικό ραντεβού Τραμπ – Τσίπρα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, κάτι το οποίο για την Αθήνα θεωρείται προϋπόθεση ώστε να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για τη στάση των ΗΠΑ επί της νέας διοίκησης σε σειρά θεμάτων που, έως αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφής. Παράλληλα, αναζητείται ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να τεθούν και τα ελληνοτουρκικά, που –όπως αποκάλυψε χθες η «Κ»– έχουν ήδη προκαλέσει παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα με σκοπό την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Από τις 29 Ιανουαρίου και τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως ενημερώσει τους συμμάχους, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Η ατζέντα, προφανώς, δεν περιορίζεται στις γεωστρατηγικές εξελίξεις και τα ελληνοτουρκικά. Είναι απολύτως σαφές ότι οι επαφές κορυφής –ιδίως εκείνη του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ– αναμένεται να ξεδιαλύνουν και τη στάση που τελικά θα τηρήσουν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, χθες, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του κ. Τζόζεφ Μουσκάτ, έκανε δημόσια νύξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των αρχών καλής γειτονίας στην περιοχή μας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μιας εντεινόμενης αποσταθεροποίησης στην περιοχή». Επί τούτου, ο κ. Τσίπρας τόνισε την «αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει με σταθερότητα και αταλάντευτα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «παρά της προκλήσεις» η Ελλάδα διατηρεί ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους και τον διάλογο με την Τουρκία «ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Χαμηλοί τόνοι

Εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, τήρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι η διεθνής κοινή γνώμη έναντι της Τουρκίας έχει αλλάξει έπειτα από την πρόσφατη κινητικότητα στο Αιγαίο. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε μεγαλύτερη πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας τον «υβριδικό πόλεμο της τουρκικής προπαγάνδας», τονίζοντας πως «η καλύτερη απάντηση είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και δεν θα κάνουμε το χατίρι να παρασυρθούμε». Επισήμανε ότι, όταν συμβαίνει κάποιο περιστατικό στο Αιγαίο, υπάρχει αυτόματη ενημέρωση σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Προσέθεσε ότι ο ίδιος, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους ομολόγους του, κάτι που θα κάνει και κατά την αντίστοιχη υπουργική συνάντηση σε επίπεδο Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, στη νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως οι σύμμαχοι έχουν επιχειρησιακή εικόνα για ό,τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Καμμένος, για ακόμη μία φορά, άφησε αιχμές και εναντίον του κ. Θ. Πάγκαλου, λέγοντας: «Εγώ δεν έχω τις απόψεις Πάγκαλου ότι τις σημαίες τις παίρνουν οι αέρηδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή