«Προσοχή στην Ελλάδα» συνιστά σε βρετανικές εταιρείες το Foreign Office

«Προσοχή στην Ελλάδα» συνιστά σε βρετανικές εταιρείες το Foreign Office

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρηματική… οδηγία για την Ελλάδα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Αν και στην έκθεση αυτή καθαυτή δεν γίνεται αναφορά σε προβλήματα με συναλλαγές ανάμεσα σε ελληνικές και βρετανικές επιχειρήσεις, υπάρχει παραπομπή στις οδηγίες που είχε εκδώσει το Foreign Office τον Ιούνιο του 2015 μετά την επιβολή των capital controls. Σε άλλα σημεία, εξάλλου, γίνεται παραπομπή σε ταξιδιωτικές οδηγίες που είναι εν ισχύι και στις οποίες υπερτονίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις.

Ειδικότερα, στην έκθεση του Foreign Office που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του στις 27 Φεβρουαρίου 2017 επισημαίνεται πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος και, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, εξαρτώνται από τον ELA (τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) για την παροχή ρευστότητας. «Παρά τη σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσαν την απώλεια εμπιστοσύνης των καταθετών και τον φόβο για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», τονίζεται στην έκθεση.

Σε άλλο σημείο, το Foreign Office υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα». Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αργή από το 2010, οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να αποφέρει σημαντικά έσοδα. Υστερα από μία πρόσκαιρη ανάκαμψη το 2014, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση το 2015, αλλά εμφανίζεται να σταθεροποιείται το 2016».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα το 2016 κατετάγη στην 69η θέση μεταξύ 176 χωρών σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας από την 58η θέση μεταξύ 169 χωρών το 2015.

Στις παραπομπές που αφορούν θέματα τρομοκρατίας αναφέρεται: «Υπάρχει μια γενική απειλή για τρομοκρατία και πράξεις πολιτικής βίας. Οι επιθέσεις μπορεί να γίνονται αδιακρίτως, συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων σε μέρη όπου συχνάζουν οι ξένοι. Υψηλού κύρους βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ελέγχουν τακτικά τα μέτρα ασφάλειας».

Τέλος, στην ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ότι «δεν είναι βέβαιο πως ένας Βρετανός θα μπορεί να ανταλλάξει στερλίνες με ευρώ στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή