Σινεμά από την Αλγερία ώς την Αγκόλα και από τη Νιγηρία ώς την Κένυα

Σινεμά από την Αλγερία ώς την Αγκόλα και από τη Νιγηρία ώς την Κένυα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αφρική πιθανότατα είναι η πιο «παρεξηγημένη» από τις πέντε ηπείρους, αφού οι μόνες ειδήσεις, που κρίνονται αρκετά σημαντικές για να μεταδοθούν από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αφορούν κυρίως λιμούς, συρράξεις, επιδημίες και συμμορίες λαθροθήρων. Κρίνοντας όμως από την προσέλευση στις προηγούμενες Εβδομάδες Αφρικανικού Κινηματογράφου, φαίνεται ότι το αθηναϊκό κοινό δεν χάνει ευκαιρία για να διεισδύσει στα ενδότερα αυτής της άγνωστης κουλτούρας, που ίσως να μην απέχει τόσο πολύ από τη δική μας. Κι αν η αναφορά σε μία ενιαία αφρικανική κουλτούρα είναι κάπως απλουστευτική, το πρόγραμμα του φετινού, έκτου φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι αρκετά πολυσυλλεκτικό, ώστε να επιτρέπει στον θεατή να σχηματίσει μια σφαιρική άποψη για τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή των αφρικανικών κρατών, από την Αλγερία ώς την Ανγκόλα και από τη Νιγηρία ώς την Κένυα. Στη συνέχεια, η διοργάνωση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 18 ταινίες από εννέα χώρες, οι πρεσβείες και τα προξενεία των οποίων συμμετέχουν στη διοργάνωση της Εβδομάδας υπό την «επιμέλεια» της πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής. Κανένα από τα φιλμ δεν έχει προβληθεί ξανά στην Ελλάδα, ενώ τα περισσότερα αποτελούν παραγωγές της τελευταίας τριετίας. Ανάμεσά τους, το ντοκιμαντέρ του Αλγερινού σκηνοθέτη Σαλέμ Μπραχίμι για τον ανθρωπιστή ηγέτη και σούφι Αbd el-Kader (και οι τρεις συμμετοχές από την Αλγερία καταπιάνονται με το ευαίσθητο ζήτημα της αποικιοκρατίας), το «Ωρα Καΐρου», με πρωταγωνιστές καταξιωμένους Αιγύπτιους ηθοποιούς, και το «Κρίνοντας από την εμφάνιση», η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας από την Αγκόλα, που αποφασίζει να μολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους άνδρες με τον ιό του έιτζ.

Πέντε υποψήφιοι διαγκωνίζονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στο φιλμ «Ο διευθύνων σύμβουλος» του σημαντικού σκηνοθέτη και παραγωγού Κούνλε Αφολάνιο, που εκτυλίσσεται στη Νιγηρία, αλλά θα μπορούσε να διαδραματίζεται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η Κένυα συμμετέχει με το «Ταξίδι της ψυχής» του Χάουα Εσουμαν, που έχει ήδη προβληθεί σε 40 φεστιβάλ ανά τον κόσμο, και η Νότια Αφρική παρουσιάζει μεταξύ άλλων την ταινία «Πρωταγωνίστρια» του παραγωγού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Χενκ Πρετόριους, αλλά και το «Elewani», όπου μια νεαρή, μορφωμένη κοπέλα έρχεται σε σύγκρουση με τις παραδόσεις της οικογένειάς της. Την ομορφιά της ερήμου της Νουβίας, στο βόρειο Σουδάν, υμνεί το ντοκιμαντέρ του Αμπντουλχαγκάρ Αχμέντ, ενώ το «Μade in Gougou» της Τυνήσιας Λατίφα Ντόγρι εστιάζει στην ιστορία μιας μαύρης οικογένειας στην Τζέρμπα, που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό με τη βοήθεια της μουσικής.

Στο σύνολό τους, οι ταινίες σκιαγραφούν ένα ρεαλιστικό πορτρέτο των αφρικανικών κοινωνιών του σήμερα, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς και άρα είναι αδύνατον να στριμωχτεί σε μερικά στερεότυπα. Από την ίδρυση του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα η είσοδος σε όλες τις προβολές παραμένει ελεύθερη, γεγονός που έχει επιτρέψει σε χιλιάδες Αθηναίους να ξεπεράσουν τις αρχικές τους επιφυλάξεις και να εξελιχθούν σε λάτρεις του αφρικανικού σινεμά.

​​Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 9-15/3, και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στη Θεσσαλονίκη, από 16-21/3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή