Νέες εκδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

ENZO TRAVERSO

Η ιστορία ως πεδίο μάχης

Ερμηνεύοντας τις βιαιότητες του 20ού αιώνα

μτφρ.: Νίκος Κούρκουλος

εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, σελ. 354

Η καμπή του 1989 άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και γράφουμε την ιστορία του 20ού αιώνα. Ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου και η εξαφάνιση του διπολισμού ευνόησε τη γέννηση της «πλανητικής ιστορίας», αποκατέστησε τη σημασία του «συμβάντος» και απελευθέρωσε τη «μνήμη». Επιδιώκοντας να παρέμβει στη διαμάχη των ιδεών, ο Ιταλός ιστορικός πραγματοποιεί έναν κριτικό απολογισμό σειράς μεγάλων ιστοριογραφικών αντιδικιών γύρω από τις βιαιότητες του 20ού αιώνα (1917, φασισμός, ναζισμός, Σοά, βιοεξουσία ως πρακτική ελέγχου και διαχείρισης), οι οποίες σημάδεψαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Peter Ackroyd

Ουίλλιαμ Μπλέικ, βιογραφία,

μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος,

εκδ. Πατάκη, σελ. 504

Μια χειμαρρώδης σύνθεση της ζωής και του πολυσχιδούς έργου του ιδιοφυούς ποιητού, ζωγράφου και χαράκτη Ουίλλιαμ Μπλέικ. Εξηγείται ότι το έργο του είναι συνδυασμός και αποτέλεσμα της ιδιαίτερης φαντασίας, της γνώσης της τέχνης του παρελθόντος, καθώς και της φιλοπονίας του. Τα γεγονότα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη συνδέονται με τη δημιουργικότητά του τόσο στενά που οι δύο περιοχές φαίνονται σαν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Αποκρυπτογραφούνται τα σύμβολα της τέχνης του, ερμηνεύεται το μυστήριο της προσωπικότητας, που δεν εκτιμήθηκε εν ζωή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΣΑΝΝΑ

Το ταξίδι

μτφρ.: Μαρία Παπαγιάννη

εκδ. Πατάκη, σελ. 48

Μια δισέλιδη εικόνα με μια οικογένεια να παίζει ανέμελα στην παραλία. Ενα παιδί αφηγείται: «Ζω με την οικογένειά μου κοντά στη θάλασσα. Τα καλοκαίρια, τα πιο πολλά Σαββατοκύριακα, πηγαίναμε στη θάλασσα. Αλλά τώρα δεν πάμε πια. Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές μας άλλαξαν για πάντα…». Οι εικόνες στη συνέχεια σκοτεινιάζουν. Οι λιτές περιγραφές φανερώνουν οδύνη και αγωνία. Ο πόλεμος ξεσπά και «παίρνει» τον πατέρα του αφηγητή-παιδιού. Ακολουθούμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στην προσπάθειά τους να βρουν ένα φιλόξενο ειρηνικό μέρος να ζήσουν. Ενα από τα πιο τρυφερά εικονογραφημένα βιβλία για το προσφυγικό.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ

Η αυτοβιογραφία

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Αγρα, σελ. 224

Η τραγική ιστορία των αυτοχθόνων της αμερικανικής γης στη σύγκρουσή τους με έναν πολιτισμό που φοβόταν τη φύση έως ότου την υποτάξει και την περιφρονούσε απ’ τη στιγμή που την υπέτασσε. Ινδιάνος Τσιρικάουα της φυλής των Απάτσι, ο Τζερόνιμο (1829-1909) γεννήθηκε και μεγάλωσε ελεύθερος, παντρεύτηκε την Αλόπε και απέκτησε τρία παιδιά, για να τα χάσει όλα δώδεκα χρόνια αργότερα σε μια ύπουλη σύγκρουση με Μεξικανούς στρατιώτες. Θα συγκρουστεί με τους λευκούς για την ελευθερία της φυλής του σε έναν σκληρό ανταρτοπόλεμο, για να παραδοθεί στο τέλος εξαντλημένος στους Αμερικανούς νικητές.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

EVA BENSO

Η δυσλεξία

μτφρ.: Βαγγέλης Κατσιφός

εκδ. Gema, σελ. 186

Ενα χρήσιμο βιβλίο, οδηγός για γονείς και δασκάλους, στο οποίο συνυπάρχουν θεωρητικές θέσεις, θεραπευτικές προτάσεις και παιχνίδια για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Εξηγείται πώς αναγνωρίζονται τα σημάδια της, με ποια μέσα επεμβαίνει κανείς, σε κλινικό και σχολικό περιβάλλον, ενώ εξετάζεται ποια είναι η σωστή ερμηνεία που πρέπει να δοθεί σε περιστατικά που είτε υπερεκτιμώνται είτε υποβιβάζονται. Αναλύεται το πρόβλημα και ερμηνεύεται ο τρόπος λειτουργίας της ανάγνωσης, συνδέονται διαδικασίες γλωσσικές με την οπτική αντίληψη και την προσοχή. Παρατίθεται κεφάλαιο με παιγνιώδεις και ψυχαγωγικές ασκήσεις που εκγυμνάζουν και διασκεδάζουν το παιδί.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή