Οι Guerilla Girls «εισβάλλουν» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι Guerilla Girls «εισβάλλουν» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν το 1985 όταν μια ομάδα κοριτσιών αναστάτωσε το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης φορώντας μάσκες γορίλα για να καταγγείλει την υποεκπροσώπηση των γυναικών καλλιτεχνών σε μια από τις μεγάλες εκθέσεις του μουσείου. Από τότε και μέχρι σήμερα οι Guerilla Girls «εισβάλλουν» σε μουσεία, πανεπιστήμια, δρόμους και κανάλια για να στοχοποιήσουν τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τη διαφθορά στην πολιτική και την τέχνη. Εχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους οι μαχητικές και ανώνυμες φεμινίστριες θα κάνουν μια δυναμική επίσκεψη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις».

Οπως λένε οι ίδιες: «Επανεφευρίσκουμε την απαγορευμένη λέξη: φεμινισμός. Οι Guerrilla Girls είναι φεμινίστριες, ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες. Φοράμε μάσκες γορίλα δημοσίως και χρησιμοποιούμε γεγονότα, χιούμορ και προκλητικές εικόνες για να εκθέσουμε τις προκαταλήψεις γύρω από το φύλο και την εθνικότητα, καθώς επίσης τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη, τον κινηματογράφο και την ποπ κουλτούρα. Η ανωνυμία μας διατηρεί την εστίαση στα ζητήματα και μακριά από το ποιες θα μπορούσαμε να είμαστε: θα μπορούσαμε να είμαστε οποιεσδήποτε και βρισκόμαστε παντού».

Η ομάδα των γυναικών έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο από το Μπιλμπάο και την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Λονδίνο, το Λος Αντζελες, το Ρότερνταμ, το Σάο Πάολο και τη Σαγκάη. Για τη δράση τους έχουν πραγματοποιηθεί αναδρομικές εκθέσεις στο Μπιλμπάο και τη Μαδρίτη με τίτλο «Guerrilla Girls 1985-2015» και η περιοδεύουσα έκθεση «Guerrilla Girls: Not Ready To Make Nice» στις ΗΠΑ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων. Συγγρού 107, τηλ. 213-01.78.000

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή