Κατανάλωση και εξαγωγές οδηγούν σταθερά την ισπανική οικονομία

Κατανάλωση και εξαγωγές οδηγούν σταθερά την ισπανική οικονομία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι δυναμικές εξαγωγές συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί η οικονομία της Ισπανίας με ρυθμό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, για όλη τη χρονιά εμφάνισε ρυθμό 3,2%, όπως και το 2015, ενώ για το 2017 προβλέπεται βραδύτερη πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είναι η τρίτη χρονιά ανάκαμψης για την Ισπανία, έπειτα από περίοδο μεγάλης και βαθιάς ύφεσης. Η απασχόληση βελτιώθηκε, ενισχύθηκε η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε χαμηλός ο πληθωρισμός. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή πολλοί Ισπανοί είδαν να περικόπτονται οι αποδοχές τους λόγω κρίσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της Ισπανίας θα αναδιπλωθεί στο 2,3% το τρέχον έτος, ενώ η Μαδρίτη κάνει λόγο για 2,5%. Οπως αναφέρουν αναλυτές, οι επόμενοι μήνες ενδεχομένως να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολοι, γιατί οι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη σταδιακά εξασθενούν. Συγκεκριμένα, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Επιπροσθέτως, αρνητικό αντίκτυπο θα έχει και το γεγονός ότι, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα ανακοπεί. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο οι προσλήψεις συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή. Ο αριθμός των εργαζομένων που καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 74.080. Αυτή η θετική εξέλιξη συνδέεται με το ότι υπήρξαν προσλήψεις στον κλάδο των κατασκευών, στην εκπαίδευση, στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Ο αριθμός όσων καταβάλλουν κοινωνικές εισφορές αποτελεί μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ισπανία. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 402.110, ετησίως, φθάνοντας τα 3,75 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος εκτιμά ότι η ταχύτητα που ανέπτυξε η ισπανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ενδεχομένως να συνεχιστεί και το φετινό πρώτο τρίμηνο. «Αν μη τι άλλο, προσβλέπουμε σε τριμηνιαία ανάπτυξη, η οποία θα παρουσιάσει ρυθμό τουλάχιστον παρόμοιο με εκείνον που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Και συνέχισε: «Το δεύτερο τρίμηνο προβλέπουμε εξασθένηση του πληθωρισμού». Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομία της Ισπανίας σε μεγάλο βαθμό παρέμεινε αλώβητη παρά την πολιτική αστάθεια που σοβεί επί μακρόν. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2016. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβραδύνθηκαν από το 6% το 2015. Τέλος, αναφέρεται ότι το 2016 έγιναν δύο φορές εκλογές και επί δέκα μήνες τα πολιτικά κόμματα προσπαθούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή