Αυξημένο μέρισμα 0,16 ευρώ από τον ΟΤΕ

Αυξημένο μέρισμα 0,16 ευρώ από τον ΟΤΕ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναπτυξιακή τροχιά βρέθηκε ο ΟΤΕ το 2016, κατά το οποίο εμφάνισε αύξηση εσόδων πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια συρρίκνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με 0,10 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε για τη χρήση του 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2016 ο οργανισμός εμφάνισε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 80,5 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, αυξημένα κατά 11,4% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε χθες το απόγευμα σε εγχώριους και ξένους αναλυτές ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο οργανισμός προγραμματίζει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2018 με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου θα δοθεί σημαντική ενίσχυση στις επενδύσεις το 2017, καθώς θα αυξηθούν σε 700 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, όπως αναφέρθηκε, θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομένου της Coscmote TV. Σημειώνεται πως το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, μέσα σε 8 μήνες ο ΟΤΕ πρακτικά θα διπλασιάσει τις καμπίνες VDSL και περί τα τέλη της χρονιάς θα διαθέσει εμπορικά vectoring για ταχύτητες 100 Mbps και άνω, σημείωσε η διοίκηση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Οπως, μάλιστα, τόνισε, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, εκτιμάται ότι στα μέσα του 2018 θα διατίθεται VDSL στο 80% περίπου των νοικοκυριών της χώρας, από περίπου 45% σήμερα. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τσαμάζ, χαρακτήρισε το 2017 «μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά, με παρακαταθήκη τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκαν το 2016». Οπως υπογράμμισε η διοίκηση, την περυσινή χρονιά καταγράφηκαν ισχυρές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, καθώς τα έσοδα της τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 30% και η πελατειακή βάση κατά 13%. Αντίστοιχα, τα έσοδα broadband αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πελάτες VDSL διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση. Στο σκέλος της κινητής, δόθηκε έμφαση στα data, με τα έσοδα από δεδομένα κινητής να αυξάνονται κατά 6% λόγω επέκτασης των δικτύων 4G και 4G+ και της σημαντικής αύξησης της διείσδυσης των smartphones. Πέρυσι σε επίπεδο ομίλου η λειτουργική κερδοφορία στο σύνολο του έτους ήταν ανθεκτική, με τον Οργανισμό να πετυχαίνει τον αναθεωρημένο στόχο στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για το σύνολο του έτους τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 230,2 εκατ. ευρώ από 240,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,908 δισ. ευρώ από 3,903 δισ. ευρώ το 2015.

O φόρος εισοδήματος του ομίλου διαμορφώθηκε σε 168,4 εκατ. ευρώ το 2016, από 117,8 εκατ. ευρώ το 2015, αντανακλώντας την αύξηση της κερδοφορίας από τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή