Το «ξεχασμένο» βιβλίο που έγινε best seller

Το «ξεχασμένο» βιβλίο που έγινε best seller

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νεαρός Τούρκος φθάνει στο Βερολίνο του 1920 και δαπανά τις ημέρες του μαθαίνοντας γερμανικά και τις νύχτες του διαβάζοντας βιβλία και ιδιαίτερα του μεγάλους Ρώσους συγγραφείς. Περιδιαβάζει στα πάρκα της πόλης, τους μεγάλους δρόμους και τις γκαλερί, αναζητώντας κάτι που θα τον συνταράξει.

Και ομολογουμένως το βρίσκει ένα βράδυ σε μία γκαλερί, όπου παραμένει αποσβολωμένος μπροστά στον πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας με γούνα. Καθημερινά επιστρέφει και κοιτάζει τον πίνακα και ένα βράδυ πιωμένος βλέπει τη γυναίκα του έργου να κινείται δίπλα του. Τη λένε Μαρία. Η ζωή του νεαρού Ράιφ έχει αλλάξει ριζικά.

Αυτή είναι η βάση του μυθιστορήματος «Μαντόνα με γούνινο παλτό», ενός ξεχασμένου έργου που γράφτηκε πριν από 75 χρόνια και το οποίο σήμερα πωλεί περισσότερα αντίτυπα και από τα έργα του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ.

Το έργο, που γράφτηκε το 1943, από τον Σαμπαχατίν Αλί, έναν αριστερό διανοούμενο που φυλακίστηκε για τις πολιτικές του θέσεις, είναι πλέον σημείο κοινής πολιτισμικής εμπειρίας σε μια βαθιά πολωμένη χώρα. «Το διαβάζουν και το αγαπούν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως οι νεότεροι», επισημαίνει η Μορίν Φρίλι, η οποία πέρυσι μετέφρασε το βιβλίο για πρώτη φορά στα αγγλικά.

Ο Αλί ένας πραγματικός διανοούμενος και πιστός κομμουνιστής έγραψε ιστορίες, μυθιστορήματα, ποιήματα και άρθρα που πολύ συχνά τον οδηγούσαν στη φυλακή. Οι «βίοι παράλληλοι» του αντιφρονούντα συγγραφέα και τα βάσανα που περνούν σήμερα στην Τουρκία όσοι διανοούμενοι τολμούν να μιλήσουν ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί πιθανώς να ερμηνεύσουν γιατί το βιβλίο του Αλί είναι τόσο αγαπητό στο τουρκικό κοινό. Ο συγγραφέας, αξίζει να σημειωθεί, δολοφονήθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 1948 σε ηλικία μόλις 41 ετών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα και ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Ευρώπη. Ο θάνατός του παραμένει δυσεπίλυτο μυστήριο, όπως και η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει σήμερα το βιβλίο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή