Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HALF NOTE JAZZ CLUB

Ποικιλία μουσικών ειδών όλο τον Μάρτιο

Πλούσιο πρόγραμμα και με ποικιλία μουσικών ειδών τον μήνα Μάρτιο. Η αρχή γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με τη σπουδαία φωνή της τζαζ Ντενίζ Κινγκ, που τραγουδάει τα μπλουζ μαζί με την μπάντα Gus Blues Band. Mέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Η συνέχεια την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαρτίου ανήκει στον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μαζί με το τρίο του Γιώργου Σπανού θα ταξιδέψει τους ακροατές σε τζαζ στάνταρντ, μπαλάντες και πολλά άλλα από τα αγαπημένα τραγούδια του. Μαζί του θα είναι ο ερμηνευτής Σπύρος Κλείσσας. Για τρεις μοναδικές παραστάσεις, στις 12, 13 και 14/3 θα βρεθεί στο Half Note και η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico. Προτείνουν μία γοητευτική περιήγηση σε τόπο και σε χρόνο, μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές των χωρών της Μεσογείου. Τραγούδια σαν ηχητικές καρτ-ποστάλ που δημιουργούν σύγχρονες μουσικές αφηγήσεις πάνω σε παλαιούς μύθους. Ελληνικά, τούρκικα, αρμένικα, ισπανοεβραϊκά, βουλγαρικά τραγούδια των προσφύγων από τον Πόντο και τη Σμύρνη, ερμηνευμένα στις γλώσσες των κατοίκων κάθε περιοχής, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Το Trio of Liberty, ένα πραγματικά σούπερ-τρίο της σύγχρονης τζαζ που έχουν δημιουργήσει ο καταπληκτικός τενόρος σαξοφωνίστας και φλαουτίστας Don Braden, o μπασίστας Joris Teepe και ο ντράμερ Gene Jackson, παίρνει τη σκυτάλη από 17 έως 20/3.

​​Στο Half Note Jazz Club,

Τριβωνιανού 17, Μετς

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ολη η Αφρική στη μεγάλη οθόνη

Με 18 ταινίες από εννέα χώρες ξεκινά η 6η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από την Πέμπτη 9 Μαρτίου σε μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τις πρεσβείες και τα προξενεία των αφρικανικών χωρών.

Ενδεικτικά θα προβληθούν οι ταινίες «Abd El Kader» για τον γνωστό Αλγερινό ανθρωπιστή, η «Ωρα Καΐρου» από την Αίγυπτο, «Το ταξίδι της ψυχής» για τον δεσμό της οικογένειας από την Κένυα, η «Ορχήστρα των τυφλών» από το Μαρόκο και «Το κόκκινο κασκόλ» για ένα ζευγάρι που το χωρίζει ο πόλεμος, τα ντοκιμαντέρ «Towards the Nubian Oasis» για την έρημο του βόρειου Σουδάν και «Ο σημαδευτής της Τυνίδας» για τον «αόρατο άνδρα» που τρομοκρατούσε τις γυναίκες στην Τυνησία. Οι ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη και αργότερα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στη Θεσσαλονίκη.

​​Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, 9-15 Μαρτίου, είσοδος ελεύθερη

ΣΤΟART ΚΟΡΑΗ

Τα «Αρχέτυπα» του γλύπτη Θόδωρου

Ο γλύπτης Θόδωρος παρουσιάζει μια σύνοψη έργων της περιόδου 1990-1999 με τον τίτλο «Αρχέτυπα», στον χώρο τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ». Η έκθεση περιλαμβάνει επιλογές από τέσσερις δημιουργικές του ενότητες, «Ισορροπίες ’90», «Καρυάτιδες ’94», «Ατοπα ’97» και «Μεταίχμιον ’99». Οι ενότητες αυτές είχαν παρουσιαστεί σε παλαιότερες εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο Θόδωρος γεννήθηκε το 1931. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γαλλία, έζησε στις ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, όπου έγινε καθηγητής Πλαστικής στο Πολυτεχνείο.

​​Εγκαίνια την Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 19.00, στη Στοά Κοραή

ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σεμινάρια από το ΚΜΣ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνει σειρά μαθημάτων με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Αρχή, με την Ελισάβετ Κοντογιώργη (Ακαδημία Αθηνών) με θέμα «Ο ρόλος της Κοινωνίας των Εθνών στην επίλυση της ελληνικής προσφυγικής κρίσης (1922-1930).

​​Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 18.00. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Κυδαθηναίων 11, Πλάκα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ

Ξενάγηση

Το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου συνεχίζει το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού, καθώς και στους χώρους της κατοικίας του καλλιτέχνη και του Ιδρύματος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα.

​​Κυριακή, στις 12.00, στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Cellibitum

Οι τσελίστες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «βγαίνουν» από την ομάδα της ορχήστρας για να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Μουσείο Μπενάκη με επίκεντρο το αγαπημένο τους όργανο. Δέκα τσελίστες παρουσιάζουν το Cellibitum στο κτίριο της οδού Πειραιώς με έργα Βίλα-Λόμπος, Μπάρμπερ, Προκόφιεφ κ.ά.

​​Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ.,

Πειραιώς 138

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Βallet Boys»

Tρεις έφηβοι, που ονειρεύονται να γίνουν χορευτές μπαλέτου, πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ του Νορβηγού σκηνοθέτη Kenneth Elvebakk (κατάλληλο για παιδιά από 10 ετών). Η ταινία προβάλλεται αύριο, στο πλαίσιο του κύκλου προβολών «KinderDocs» για μικρούς θεατές. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Παυλίνα Βερέμη, Μαριέττα Βέττα και Μιχάλη Κριεμπαρίδη.

​​Στο Μουσείο Μπενάκη στις 12.30 μ.μ.,

Πειραιώς 138

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

«Στήνοντας» σπιτικό

Ολα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα που συνθέτουν την εύθραυστη καθημερινότητα ενός ζευγαριού παρουσιάζει το «Play House» του Μάρτιν Κριμπ. Η παράσταση, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ειρήνη Μαργαρίτη στο ΚΕΤ, εκθέτει την καθημερινότητα ενός ζευγαριού στην προσπάθειά του να «στήσει» το σπιτικό του, από τον έρωτα και τη δουλειά μέχρι τους περίεργους γείτονες.

​​Kέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, από 4 Μαρτίου, 9 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ.ΙΔΕΑ

Παράταση παραστάσεων

Παρατείνεται λόγω επιτυχίας η παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, που παρουσιάζει την ιστορία του τραγικού ήρωα στον… αέρα. Σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, οι ηθοποιοί αιωρούνται και καταλαμβάνουν τον ενάεριο χώρο του θεάτρου, συμβολίζοντας την απλή αρχή ότι ο Οιδίποδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μαριονέτα των θεών.

​​Κάθε Δευτέρα βράδυ, στο θέατρο Αλφα.Ιδέα, Πατησίων 37, 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή