Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία «φιλελεύθερη επανάσταση»

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία «φιλελεύθερη επανάσταση»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα χρειάζεται μία «φιλελεύθερη επανάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συζητώντας με τον Βρετανό ιστορικό Νιλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ.  Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε μάλιστα από προηγούμενες δηλώσεις του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιούσε όλο το δημοσιονομικό χώρο από μία μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τη μείωση της φορολογίας («δεν χρειαζόμαστε περισσότερες δαπάνες», είπε χαρακτηριστικά).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η «αριστερή κυβέρνηση» της Ελλάδας δεν πιστεύει στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε. «Μιλάμε για τέταρτο πρόγραμμα χωρίς νέους πόρους», ανέφερε σχετικά με τα νέα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.

«Το βασικό πρόβλημα της χώρα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης», είπε, αναφέροντας όμως ότι το παράδειγμα της Αργεντινής αποδεικνύει ότι η εικόνα μίας χώρα μπορεί να αλλάξει ταχέως με την αλλαγή της κυβέρνησης.  Τόνισε ότι δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων ηγετών της αντιπολίτευσης – «να υπόσχομαι τα πάντα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και μετά να πρέπει να καταπιώ τα λόγια μου» ως πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση του κ. Φέργκιουσον για τα λάθη των πιστωτών, μίλησε για το σχεδιασμό του πρώτου προγράμματος διάσωσης (εκτίμησε μάλιστα ότι είναι «μάλλον αλήθεια» ότι ο βασικός του στόχος ήταν η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών). Ανέφερε επίσης ότι έχουν καθυστερήσει να δώσουν την «αναγκαία ορατότητα» στο θέμα του χρέους – σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος, και όχι το πιο σημαντικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψή του ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη «θα ήταν η απόλυτη καταστροφή», οικονομικά και γεωπολιτικά, αναφερόμενος και στην κληρονομία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που, αγνοώντας την κοινή γνώμη της εποχής, δρομολόγησε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη, είπε. Η ελληνική κρίση «είναι χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση» των ΗΠΑ, πρόσθεσε, αλλά «ξέρουμε ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη… Οποιο νόμισμα και να έχουμε, πρέπει να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία και λειτουργική δημόσια διοίκηση». Σημείωσε ωστόσο ότι όσο συνεχίζεται η οικονομική μιζέρια και η ανεργία, το επιχείρημα της εξόδου θα κερδίζει έδαφος.

Σε ερώτηση του συνομιλητή του για τις πρώτες 200 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ απαρίθμησε τις προτεραιότητές του: φορολογική μεταρρύθμιση (χαμηλότερη εταιρική φορολογία, απλοποίηση του κώδικα, κίνητρα για τη χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος),  απλοποίηση επενδυτικών διαδικασιών, μέτρα για την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης (αξιολόγηση) και μεταρρύθμιση της Παιδείας.

Για το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, τόνισε ότι «οι καθυστερήσεις σε εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, «στέλνουν ένα σαφές σήμα στους ξένους επενδυτές» ότι η Ελλάδα δεν είναι φιλικός επενδυτικός προορισμός. Ανέδειξε όμως επίσης το πρόβλημα της απουσίας εγχώριων επενδυτών, λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας που προκύπτει από την ανεπαρκή διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Το ύψος των επενδύσεων, είπε, πρέπει να αυξηθεί από το 10% στο 20% του ΑΕΠ – που σημαίνει χρηματοδοτήσεις 100 δισ. ευρώ σε πέντε με επτά χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ άδικο» να σηκώνει μόνη της η Ελλάδα το βάρος του προσφυγικού.  «Πρέπει να το κάνουμε σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ωστόσο ότι  έχουν παρασχεθεί σημαντικοί πόροι από την Ε.Ε. για τη διαχείριση των ροών, «που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή