Αποστάσεις από τα σενάρια για «θερμό» επεισόδιο

Αποστάσεις από τα σενάρια για «θερμό» επεισόδιο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αποστάσεις από τις ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περί «θερμού» επεισοδίου στην Κύπρο, αλλά και από τον κ. Π. Καμμένο, έλαβε χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δ. Βίτσας. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο», τονίζοντας πως ο ίδιος συντάσσεται με τη σχετική προχθεσινή τοποθέτηση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη, ο οποίος μάλιστα είχε συνομιλήσει και με τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά σε μια προσπάθεια να διαψευστεί το συγκεκριμένο σενάριο. Ο κ. Βίτσας έλαβε αποστάσεις και από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου περί αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, τονίζοντας ότι «δεν εξετάζεται» τέτοιο ενδεχόμενο. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα αγοράς αυτών των αεροσκαφών (τύπου F-35) περίπου το 2025. Στο επιτελείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδη, υπάρχει σφοδρότατη ενόχληση για τις διαρροές ανώτατων πηγών του ΥΠΕΘΑ περί «θερμού» επεισοδίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν αναμένεται και η έναρξη των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία «Total».

Χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα» στο Αιγαίο, ιδίως έπειτα από την κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων. Σε ερώτηση περί του ποιον πρέπει να καλέσει η Αθήνα εάν η κατάσταση στο Αιγαίο ξεφύγει από τον έλεγχο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά και εμείς και η πρεσβεία στην Αγκυρα».

Νωρίτερα, οι διαρροές των «ανώτατων πηγών» του ΥΠΕΘΑ είχαν προκαλέσει και την αντίδραση των ελληνικών κομμάτων. Με επίκαιρη ερώτησή τους 12 βουλευτές της Ν.Δ. (Γ. Κουμουτσάκος, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Τσιάρας, Στ. Καλαφάτης, Σ. Αναστασιάδης, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τασούλας, Ι. Κεφαλογιάννης, Κ. Κουκοδήμος, Αθ. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης και Θ. Καββαδάς) ζητούν από τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά, ως υπεύθυνο για τη συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τις εξής διευκρινίσεις: Πρώτον, αν οι ισχυρισμοί των «ανώτατων πηγών» του υπουργείου Αμυνας είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ. Δεύτερον, αν ο κ. Κοτζιάς συμφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις. Τρίτον, εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, ποιες είναι οι αποτρεπτικές ενέργειες που προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΞ. Τέταρτον, αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, «για τον χειρισμό του ζητήματος που προέκυψε από τους ισχυρισμούς αυτούς», και, πέμπτον, αν υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για «απώλεια σοβαρότητας στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων» από τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Α. Λοβέρδος. «Θα ήταν έλλειψη αυτοσεβασμού για μένα αλλά κυρίως ασυνειδησία απέναντι στη χώρα μου να σχολιάσω τις ανοησίες που λέγονται και γίνονται από ανεύθυνους και επικίνδυνους ανθρώπους αναμειγνύοντας την Κύπρο αυτή τη φορά», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή