Ο Τραμπ καλύπτει τον Σέσιονς

Ο Τραμπ καλύπτει τον Σέσιονς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική του κάλυψη στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί αξιώνουν την παραίτηση του στενού συνεργάτη του, κάνοντας λόγο για ψευδή ένορκη κατάθεση όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Επιλέγοντας μετρημένους τόνους, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ο Τζεφ Σέσιονς είναι έντιμος άνθρωπος και τίποτα από όσα είπε δεν ήταν λάθος». Αναγνώρισε, όμως, ότι «θα μπορούσε να είχε διατυπώσει με περισσότερη ακρίβεια τις απαντήσεις του» σε ερωτήσεις γερουσιαστών, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας που εξέταζε την υποψηφιότητά του για το υπ. Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «υπερβάλλουν» και ότι έχουν εξαπολύσει «ολοκληρωτικό κυνήγι μαγισσών».

Την ίδια έκφραση –κυνήγι μαγισσών– χρησιμοποίησε, λίγες ώρες αργότερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στον θόρυβο που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στις ΗΠΑ, αναφορικά με τις συναντήσεις του Ρώσου πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ με συνεργάτες και συγγενείς του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κατά τον κ. Λαβρόφ, η ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ «παραπέμπει στις μέρες του μακαρθισμού, που πιστεύαμε ότι είχαν παρέλθει».

Αντιμέτωπος με τις σφοδρές επιθέσεις των Δημοκρατικών και με την πίεση αρκετών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Σέσιονς υποχρεώθηκε να αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες που διεξάγει το υπουργείο του γύρω από τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, αυτό δεν θεωρήθηκε επαρκές από τους Δημοκρατικούς. Η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι «αυτό το μικρό βήμα, με την αυτοεξαίρεση και την αυτοκριτική (του Τζέσιονς), δεν αρκεί για να καλύψει την ψευδορκία του». Ο Τζεφ Σέσιονς είχε αρνηθεί, στην επιτροπή της Γερουσίας, ότι είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους ή διπλωμάτες, στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Κίσλιακ. Εκ των υστέρων ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε με τον Ρώσο διπλωμάτη ως γερουσιαστής Αλαμπάμα και ότι δεν συζήτησε μαζί του θέματα για την προεκλογική εκστρατεία.

Λάδι στη φωτιά έριξε δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today, σύμφωνα με το οποίο ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον κ. Κίσλιακ. Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για συνηθισμένη επίσκεψη αβροφροσύνης του Ρώσου πρεσβευτή μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ.

Αλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, εκτιμούσαν ότι η προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας απομακρύνεται ύστερα από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και τον θόρυβο γύρω από τον Τζεφ Σέσιονς.

Υπό πίεση τελεί και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ύστερα από την αποκάλυψη της εφημερίδας Indianapolis Star ότι, ως κυβερνήτης Ιντιάνα, χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για υποχρεώσεις που απέρρεαν από το αξίωμά του. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πενς είχε ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για την ανάλογη, πολύκροτη υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή