Νέο εμπόδιο στη ρύθμιση του χρέους η αύξηση του κόστους δανεισμού του EFSF

Νέο εμπόδιο στη ρύθμιση του χρέους η αύξηση του κόστους δανεισμού του EFSF

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και ακριβότερο γίνεται για την Ευρώπη το κόστος χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που μπορεί να έχει «παρενέργειες» στις επιδιώξεις της Αθήνας για ελάφρυνση του χρέους. Τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε από τις αγορές ο EFSF, κατά την τελευταία του ομολογιακή έκδοση στα τέλη Φεβρουαρίου, κλιμακώθηκαν ανησυχητικά. Ο λόγος αφορά στο νέο μακροπρόθεσμο ομόλογο 39ετούς διάρκειας που έβγαλε στην αγορά μαζί με 4ετές ομόλογο.

Η εξέλιξη αποδίδεται στις επιφυλάξεις των επενδυτών τόσο για τη συνοχή της Ευρωζώνης ενόψει και των γαλλικών εκλογών, όσο και για τις προοπτικές της Ελλάδας. Διότι, σύμφωνα με αρκετούς εξειδικευμένους αναλυτές της αγοράς, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του πρώτου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ε.Ε.: α) δυσχεραίνει τις προσπάθειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, β) περιορίζει τα περιθώρια ευελιξίας των δανειστών και γ) εντείνει τα ζητήματα πολιτικού κόστους για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα προωθήσουν μέτρα για μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Αυξημένο κόστος

Ο EFSF και το διάδοχο σχήμα του ESM πρέπει φέτος να μετατρέψουν δεκάδες δισ. ευρώ ομολόγων, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, από βραχυπρόθεσμα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σε μακροπρόθεσμα σταθερού. Είναι μέρος της άσκησης για τον περιορισμό των αναγκών αποπληρωμής του ελληνικού Δημοσίου που περιλαμβάνει επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Πρόκειται γα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αλλά τα δύο ευρωπαϊκά funds βλέπουν πως τα νέα κεφάλαια με τα οποία θέλουν να χρηματοδοτήσουν αυτή την άσκηση, με επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του 1,5%, έχουν ολοένα και μεγαλύτερο κόστος παρά το γεγονός ότι φέρουν βέλτιστη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Το 4ετες ομόλογο που έβγαλε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ο EFSF είχε ζήτηση και καλύφθηκε από τους επενδυτές, αλλά όχι και το 39ετές. Ετσι για να καλυφθεί τιμολογήθηκε τελικά κατά 60 μονάδες βάσης (spread) υψηλότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς, ενώ, όταν βγήκε προς διαπραγμάτευση το spread, κινήθηκε ακόμα πιο ψηλά, κοντά στις 70 μονάδες βάσης. Αυτά όταν προ έτους ο EFSF είχε δανειστεί για 30 χρόνια με μόλις 4 μονάδες βάσης spread. Με απλά λόγια το κόστος χρηματοδότησης της ελληνικής βοήθειας γίνεται ακριβότερο, εξηγούν οι ειδικοί.

«Ρίσκο» η Ελλάδα

Στα μεγάλα ξένα dealing rooms η εξέλιξη επισκίασε την ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών ομολόγων, που ακολούθησε το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αλλωστε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στη διαπραγμάτευση των ελληνικών κρατικών ομολόγων γνωρίζουν πως η τιμολόγησή τους μπορεί να είναι «μαγική εικόνα», αφού λόγω του πολύ μικρού όγκου των εν κυκλοφορία χρεογράφων κανείς δεν μπορεί να πουλήσει μεγάλες θέσεις χωρίς να προκαλέσει σοκ στην αγορά.

Ακόμα και έτσι η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παραμένει αρνητική: τα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, και χαμηλότερες τιμές, από τα πιο μακροπρόθεσμα. Η αγορά δηλαδή εξακολουθεί να προεξοφλεί αυξημένα ρίσκα για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα.

«Θα εφιστούσαμε την προσοχή σε όσους αισθάνονται αισιόδοξοι για την ελληνική υπόθεση, καθώς συμφωνούμε με την ανάλυση του ΔΝΤ για τη δυναμική του ελληνικού χρέους που δείχνει πως δεν είναι βιώσιμο», σημειώνει ο επικεφαλής της αγοράς ομολόγων στη Mizuho του Λονδίνου Peter Chatwell. «Πιστεύουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουν οι συζητήσεις σε ένα αποτέλεσμα που θα κάνει όλα τα μέρη χαρούμενα».

Αλλωστε και η Fitch Ratings προειδοποίησε πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας είτε από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη είτε από τη συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διακρατά ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή