Η αλήθεια είναι σκληρή (και ακριβή)

Η αλήθεια είναι σκληρή (και ακριβή)

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​​​αλήθεια είναι σκληρή. Η αλήθεια είναι δύσκολο να βρεθεί. Είναι δύσκολο να ξέρεις την αλήθεια. Η αλήθεια είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ». Πρόκειται για τις τέσσερις κοφτές προτάσεις με τις οποίες κλείνει το διαφημιστικό σποτ των New York Times, όπως αυτό προβλήθηκε στην τελετή απονομής των Οσκαρ. Τα 30 δευτερόλεπτα του διαφημιστικού είναι ένα σχόλιο εναντίον της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Τύπο, αλλά και μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον μιας ιστορικής εφημερίδας. Η συζήτηση που ακολούθησε στις ΗΠΑ μετά το διαφημιστικό είναι ακόμη πιο δηλωτική για το παρόν και το μέλλον της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφημερίδα ως μέσο. Το μήνυμα κόστισε περί τα δυόμισι εκατ. δολάρια, κάτι που έφερε τις πρώτες επικρίσεις.

Κατ’ αρχάς, πώς είναι δυνατόν, σε μια περίοδο περικοπών για όλο τον κόσμο των ΜΜΕ, οι ΝΥΤ να προχωρούν σε μια τέτοια σπατάλη. Μεγάλα συγκροτήματα όπως το Bloomberg και η Wall Street Journal/Dow Jones Newswires προχώρησαν μόλις προ ολίγων εβδομάδων σε σημαντικές περικοπές τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και εκτός της Αμερικής, μειώνοντας προσωπικό και δαπάνες ανά την υφήλιο. Ενα δεύτερο στοιχείο επικρίσεων αφορά την ίδια την επιλογή της τελετής των Οσκαρ. Το δεύτερο πιο σημαντικό τηλεοπτικό γεγονός μετά το Superbowl, αποτελεί λογική επιλογή από εμπορικής άποψης, ωστόσο, δεδομένου ότι το Χόλιγουντ έχει σταθεί εξαρχής απέναντι στον Τραμπ, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ήταν ένα μήνυμα προς ήδη… προσηλυτισμένους.

Πιθανότατα οι ΝΥΤ δίνουν, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ που παράγουν δημοσιογραφία ανά τον κόσμο, μια μάχη χαρακωμάτων, καταδικασμένη στην αποτυχία. Ο πολτός ανακρίβειας του Διαδικτύου δεν μπορεί να περιοριστεί. Η σχέση κόστους-αποδοτικότητας είναι ξεκάθαρα εις βάρος της πραγματικής δημοσιογραφίας. Στην πραγματικότητα, το κόστος της ίδιας της αλήθειας είναι πολύ μεγάλο και ολοένα και λιγότεροι ανά τον κόσμο εμφανίζονται ικανοί να το υποστηρίξουν. Για όσους σκέφτονται ότι το «κακό είναι μικρό», ας κοιτάξουν στο πρόσφατο παρελθόν. Τα «fake news» παρήγαγαν και στην Ελλάδα πολιτικά αποτελέσματα και αν δεν περιθωριοποιηθούν θα γίνουν ο νεκροθάφτης της δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή